VERN: Ellingsrud kirke er blant kirkene i Oslo som foreslås nedlagt, og som Byantikvaren ønsker å frede. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Byantikvaren vil frede kirker som legges ned

Ni kirker i Oslo er foreslått nedlagt. Byantikvaren ønsker å frede dem, dersom de tas ut av menighetsbruk.

I april kom meldingen om at ni kirker i Oslo foreslås lagt ned. Bakgrunnen er at Oslo kirkelige fellesråd, som i flere år har gått med underskudd, kan spare 10 millioner kroner.

Blant de ni er det ifølge Byantikvaren fem som er særlig verdifulle som kulturminner, hvorav tre er blant byens viktigste modernistiske kirker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Morten Stige, avdelingsleder hos Byantikvaren, sier at Bakkehaugen, Iladalen, Sofienberg og Øster Aker alle er klart fredningsverdige, skriver Aftenposten.

Kan få ny bruk, hvis...

Byantikvaren er ikke imot at kirker brukes på nye måter, men understreker at det i så fall må baseres på at kulturminneverdiene sikres, det vil si arkitektur, inventar og kunst.

Riksantikvaren har foreslått en automatisk fredning av alle kirker som er bygd før 1850, men alle de berørte kirkene i Oslo er bygd senere og ville ikke omfattes av en slik automatisk fredning.

– Om vi ikke også sikrer flertallet av kirkene bygd etter 1850, kan vi miste hele historien om Oslos vekst fra en fattig småby, sier Stige.

(©NTB)

Les også
Nå skal staten sikre kirkebyggVerneverdige kirker
Les også
Kirker forfaller - vedlikehold utsettesUndersøkelse
Les også
Skuffet over manglende satsing på kirker fra middelalderen
Les også
KS: Stat og kommune bør dele ansvaret for kirken