UNNGÅ SPLITTELSE: Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug (nr tre fra venstre) ser for seg omfattende debatt, prøveavstemning og et forslag til samlende vedtak om vielse av likekjønnede i neste års Kirkemøte. Sammen med preses Helga Haugland Byfuglien (t.v) og Borg-biskop Atle Sommerfeldt utgjør han Arbeidsutvalget i Bispemøtet, som tok initiativ til å få saken opp på neste års kirkemøte.

Slik vil biskopene unngå splittelse

Bispemøtet ønsker å ta styring i betent homokonflikt.

Torsdag kveld kom en overraskende nyhet om at Kirkerådet vedtok å sette opp spørsmålet om homofil vielse på Kirkemøtets dagsorden allerede til våren. Vedtaket ble gjort mot én stemme.

Det var Bispemøtet som hadde benyttet seg av forslagsretten sin og preses Helga Haugland Byfuglien presenterte forslaget for Kirkemøtet, som denne uken er samlet i Bodø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er opptatt av at kirken må stå samlet på tross av ulike syn i dette spørsmålet. Derfor er det viktig å kunne behandle denne saken til neste år, uttalte biskop Helga Haugland Byfuglien i en pressemelding fra Den norske kirke.

På Kirkerådets møte i Bodø skal hun ifølge Vårt Land ha sagt:

– Konklusjonen er at det åpnes for arbeid som gjør at likekjønnede par kan gifte seg i kirken.

Denne uttalelsen som skapte reaksjoner blant andre biskoper. Dagen er kjent med at uttalelsene fra Haugland Byfuglien førte til uro og en rekke spørsmål blant flere kirketopper.

LES: Homoforslag førte til oppvask på Bispemøtet

I samtaler

Fredag formiddag var Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug i samtaler med preses Haugland Byfuglien.

– Jeg vil kalle det oppklarende samtaler i en vennskapelig tone. Jeg vil ikke kalle det oppvask. Vi har snakket sammen om forståelsen av Bispemøtets vedtak, sier Nordhaug til Dagen. Han ønsker ikke å uttale seg om innholdet i denne samtalen og viser til at de har avtalt at Haugland Byfuglien skal uttale seg om saken.

Haugland Byfuglien bekrefter overfor Dagen at det var hennes uttalelser som er gjengitt i Vårt Land som har skapt behov for oppklaringssamtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det fremstår som om dette var min konklusjon. Det fremstår også som vi forskutterer et vedtak. Det gjør vi ikke. Vi vil ikke forskuttere et arbeid som skal gjøres frem mot Kirkemøtet, sier Haugland Byfuglien.

Vil være i forkant

Det var mandag denne uken at Bispemøtet i et ekstraordinært møte vedtok å be Kirkerådet forberede en sak om likekjønnet vigsel til behandling på Kirkemøtet neste år. Møre-biskop Ingeborg Midttømme og Tunsberg-biskop Per Arne Dahl deltok ikke på møtet.

Initiativet til forslaget kom fra Bispemøtets arbeidsutvalg, som består av preses Helga Haugland Byfuglien, Borg-biskop Atle Sommerfelt og Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug. Agder og Telemark-biskop Stein Reinertsen er vara.

Nordhaug sier til Dagen at Bispemøtet så at det nye kirkemøtet vil være polarisert og delt i synet på homofil vielse.

– Jeg tror alle i Kirkemøtet vil sitte med en mer eller mindre sterk overbevisning i denne saken. I denne situasjonen vil Bispemøtet ta ansvar for enheten i kirken og jobbe frem en prosess og formuleringer som kan virke samlende, sier Nordhaug til Dagen.

Biskopene ønsker med sitt initiativ å unngå i størst grad å få vinnere og tapere etter en avstemning om likekjønnet vielse. I stedet vil de jobbe for å få flertall for formuleringer som anerkjenner begge syn.

Nordhaug ser for seg at følgende fremgangsmåte kan være aktuell på neste års Kirkemøte: Først en åpen debatt hvor delegatene får fremme sine synspunkter. Deretter en mulig prøveavstemning for å kartlegge hvor flertallet i Kirkemøtet ligger.

– Når det er klart, kan det utarbeides forslag til vedtak som ivaretar flertallets syn, men som også uttrykker mindretallets anliggende. Da må man si at det også gis rom for dette og ingen skal tvinges til det man ikke mener er rett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Målet er å unngå splittelse.

– Vi kan tenke oss å få til en uttalelse som også de som er uenige i hovedkonklusjonen kan stemme for. Det er konsensus i praksis, sier Bjørgvin-biskop Nordhaug, som selv har markert seg som motstander av kirkelig vielse av likekjønnede.

LES: Jeg vil være med på b-laget

– Enighet

Haugland Byfuglien presiserer at det var enighet i bispekollegiet om ordlyden i vedtaket de fattet denne uken.

– Hele bispekollegiet er innforstått med at saken om likekjønnet vigsel er viktig for kirken. Vi ønsker å bidra til at kirken står sammen til tross for ulike syn, sier preses Helga Haugland Byfuglien til Dagen.

– Hva har skjedd som har ledet frem til at dere tok dette initiativet nå?

– Vi erkjenner at den tar stor plass og tapper mye krefter i en tid hvor vi har mange og store utfordringer i kirken. Vi har også registrert at mange har utfordret biskopene til å ta sitt ansvar. Dette er også et svar på det, sier Byfuglien.

Hun tror at det skaper «en viss ro om saken» at den nå kommer opp igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har ikke vært offentlig debatt om å få forslaget opp til neste år. I hvilken grad er det problematisk?

– Det er ikke problematisk i det hele tatt. Mange kan fremme saker til Kirkemøtet og vi gjorde vedtaket før vi visste resultatet av kirkevalget. Vi trenger tid til å jobbe sammen med kirkerådet om dette.

– Har dere vært utsatt for press fra ulike grupper for å ta saken i hast?

– Overhodet ikke.

– Skal det utarbeides liturgi for vigsel etter Kirkemøtet?

– Det vil Kirkemøtet avgjøre. Utfallet vet vi ikke.

På Kirkemøtet

Kirkelig vigsel av likekjønnede vil bli behandlet på Kirkemøtet i april 2016.

Dette ble vedtatt av Kirkerådet 17. september, etter et initiativ fra Bispemøtet.

Forslag om å innføre vielsesliturgi og forbønnsliturgi for likekjønna var oppe på Kirkemøtet våren 2014. Ingen fikk tilstrekkelig flertall.

Et nytt kirkemøte blir valgt i høst. De møtes for første gang i april neste år.

Forslag om å innføre vielsesliturgi og forbønnsliturgi for likekjønna var oppe på Kirkemøtet våren 2014. Ingen fikk tilstrekkelig flertall.

Les også
Jeg vil være med på b-laget
Les også
Vigsel av homofile opp på kirkemøtet i april
Les også
16,7 prosent stemte ved kirkevalget
Les også
Homoforslag førte til oppvask i Bispemøtet
Les også
«Crazy ordning», sier statsviter