Biskopen i Stavanger pensjonerer seg

Biskop Erling J. Pettersen i Stavanger går av når han fyller 67 år neste år.

Biskopen informerte onsdag staben ved bispedømmekontoret, prostene og det valgtebispedømmerådet om beslutningen.

Han melder sin avgang fra 1. mars 2017, én uke etter at han fyller 67 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Krevende utfordringer

I avskjedsbrevet tilKulturdepartementet skriver biskopen at han ønsker å gå av etter nærmere 25 år i topplederstillinger iDen norske kirke.

«Lederstillingene, de to siste som direktør iKirkerådet og som biskop, har gitt meg rike erfaringer og budt på spennende og til dels krevende utfordringer.Stavanger bispedømme har vært en god arbeidsplass, med en dedikert stab og et godt prostekollegium, og en frivillighet som har gitt stor inspirasjon i arbeidet», skriver Pettersen i avskjedsbrevet.

Pettersen har vært biskop i Stavanger bispedømme siden 2009. Han etterfulgteErnst Baasland.

– Skulle stått lenger

BispedømmerådslederLars Tore Anda sier at han har respekt for Pettersens avgjørelse.

– Men jeg skulle ønske at han hadde stått litt lenger. Han gjør en god jobb som biskop og vi hadde trengt han litt til.

Anda omtaler biskopen som en døråpner inn i mange sammenhenger.

– Samtidig er han i enkelte miljø kontroversiell på grunn av hans standpunkt i homofilisaken, sier Anda og viser til prestene som gjennom nettverketCarissimi ba om alternativt bispetilsyn. Han viser også til at en rekke prester i bispedømmet signerte en erklæring om den kirkelige situasjonen før åretsKirkemøte der de ber om plass for det klassiske synet på ekteskapet.

– Jeg opplever samtidig at Pettersen har vært samlende og gitt rom for å mene begge deler. Han har hatt et stort fokus på menighetsutvikling og Kristus-sentrert i sin forkynnelse, sier Anda, som er prest i Avaldsnes på Karmøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Viktig person

PresesHelga Haugland Byfuglien iBispemøtet sier at Pettersen har vært en viktig person å ha med på laget, blant annet i arbeidet medtrosopplæringsreformen.

– Pettersen har hatt topplederjobber i kirken i mange år. Han har også ledet store utredningsarbeid, blant annet Pettersen-utvalget som ledet frem tilKRL-faget, sier hun til Dagen.

– Som biskop har han stått i et flott bispedømme, som også har klare utfordringer. Han har hatt en breddekompetanse som har vært svært viktig i Bispemøtet, ikke minst bakgrunnen som misjonær, sier Byfuglien.

Jakter etterfølger

Det blir avskjedsgudstjeneste iVår Frelsers kirke i Haugesund 2. desember og iStavanger domkirke 4. desember. Arbeidet med å finne en ny biskop starter allerede nå i juni.

Arbeidet med å finne etterfølgeren starter umiddelbart.Kirkerådet forventer å tilsette ny biskop i Stavanger på sitt møte i desember.