Biskop benekter at opposisjon er kneblet

Biskop Solveig Fiske forsikrer om at det i Hamar bispedømme også er rom for prester som ikke kan gå god for kirkelig vigsel av samkjønnede par.

I Dagen mandagfortalte sokneprest Gregers Lundh iEngehaugen kirke på Gjøvik at han opplever det ensomt å stå for en tradisjonell ekteskapsforståelse iHamar bispedømme.

– All opposisjon har vært kneblet i dette bispedømmet i 20 år, saLundh.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Savner søken etter sannhet

Han er usikker på om han vil fortsette i stillingen når det blir innført vigselsliturgi for samkjønnede par fordi det vil legitimere teologisk pluralisme.

– Vi har fått flere syn, uttrykt i forskjellige liturgier. Men en av disse liturgiene må nødvendigvis lyve, sa Lundh.

Vanskelig situasjon

Biskopen i Hamar,Solveig Fiske, kjenner seg ikke igjen i påstanden om at opposisjonen har vært kneblet i bispedømmet.

– Selvsagt har det vært tydelig for Lundh og andre prester i Hamar hva jeg har stått for og arbeidet for i mange år. Men samtidig som jeg har vært tydelig på eget ståsted, har jeg søkt å framstille de forskjellige synene på en sakssvarende måte, sier biskopen.

– Imidlertid er jeg i møte med at det blir sagt at spørsmålet om samkjønnet vigsel er en vanskelig sak for kirken, tydelig på at situasjonen først og fremst er vanskelig for de homofile og lesbiske. De har ikke hatt mulighet for å gifte seg i kirken og heller ikke har kunnet forvente seg åpne kirker over alt i landet for forbønn for sitt borgerlig inngåtte ekteskap.

Støttet ekteskapsloven

Selv var Fiske en av bare to biskoper i Den norske kirke som i sitt høringssvar støttet hovedtrekkene i forslaget til ny ekteskapslov som ble vedtatt i 2008. Hun tilhørte også flertallet av biskopene som i 2013 anbefalte å innføre vigselsliturgi for samkjønnede par.

– I Hamar bispedømme som ellers i Den norske kirke, er Gregers Lundh fremdeles ønsket som prest. Det er rom for begge syn i Den norske kirke, også i Hamar, sier Fiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ:Har vi misforstått ordet «kjærlighet»?

I intervjuet med Dagen sa Lundh at han blir nødt til å endre sin egen forståelse av Den norske kirke hvis han skal fortsette som prest der. I stedet vil han anse den for å være et «allmennreligiøst forvaltningsorgan», der man kan etablere enkeltstående «menighetsrom» hvor klassisk kristen tro forkynnes.

– Jeg må gi slipp på at Den norske kirke er en kirke, sa han.

Avviser omdefinering

Biskop Fiske mener det er uomtvistelig at Den norske kirke er en kirke og viser til at Bibelen og de fem gjeldende lutherske bekjennelsesskriftene fortsatt er læregrunnlaget.

– Det virker veldig merkelig å se Den norske kirke som et allmennreligiøst forvaltningsorgan. Det er umulig å omdefinere Den norske kirke til å skulle være noe annet enn en kirke. Dette er en vurdering i tråd med det som Bispemøtet uttalte i 2008 om kirkelig tilsyn etter vedtaket i Kirkemøtet 2007 om tilsetting av personer som lever i homofilt partnerskap, sier hun.

Feirer reformasjonen

Biskopen minner om at det neste år er 500-årsjubileum for reformasjonen.

– Da skalDen norske kirke med sine prester og andre ansatte arbeide spesielt med reformatorisk teologi og luthersk kirkeforståelse. Kirkens enhet og respekt for hverandres synspunkt hører naturlig med i denne temakretsen, Da vil det være underlig å omdefinere kirken til noe annet, sier hun.

LES MER:De som skuffet mest

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjensidig respekt

Lundh mener også at tanken om å leve med to syn på ekteskapet i Den norske kirke er «en klisjé uten overlevelsesevne». Fiske er uenig.

– For meg, som har levd med kvinneprestdebatten fra studietiden og min første prestetid, vet jeg at det går an å leve med to syn og organisere det kirkelige livet ut fra dette. Jeg kan ut fra egen erfaring forstå at det er ensomt, men ikke at det er en klisjé uten overlevelsesevne, sier hun og.

– Som kristne og som prester tilhører vi en kirke, et bispedømme og en menighet. Vi er ikke en kirke fordi vi har de samme meninger i alle spørsmål.

Fiske viser til ordene fra Paulus om at det er «ett legeme, en Ånd, én Herre, en tro, en dåp, en Gud og alles Far, han som er over alle og gjennom alle og i alle».

– Under visitaser er jeg også opptatt av at prester som ikke har mitt syn, skal oppleve at visitasen skjer på en god måte og at de blir ivaretatt. Det handler dypest sett om kirkens enhet og respekt for hverandre, sier hun.

LES OGSÅ:Peter (33) er usikker på fremtiden som prest