Nå blir det likekjønnet liturgi

88 av 115 delegater på Kirkemøtet stemte for innføringen av likekjønnet vigsel i Den norske kirke. 31 stemte for mindretallsforslaget.

Det ble trampeklapp i salen når resultatet ble kjent.

Åpen folkekirkes seier i kirkevalget fikk i dag sitt stor gjennomslag. Kirkemøtet stemte for at Den norske kirke skal utvikle liturgier for å vie likekjønnede par.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mindretallet i komiteens forslag om at saken skulle utsettes, fikk ved første behandling av saken ikke tilsluttning. Dermed fikk de inn en merknad og fremmet et nytt forslag til vedtak.

Heftig debatt

Preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, tok ordet først i debatten og forklarte at alle biskopene står bak komiteens andre forslag til vedtak. Dette på tross av at den åpner for at den nye liturgien skal kunne brukes av både likekjønnede og ulikekjønnede. Det merket delegat Stian Berg fra Agder- og Telemark seg.

– Det ble sagt at Bispemøtets vedtak ikke lot seg rokke ved. At det ikke lenger gjelder er skuffende, sa han og la til at det ikke var han som burde målbære kritikken av preses, men at «mange kvier seg» for å tale mot preses.

Dette svarte ikke preses på.

Egil Morland, som har vært en av de som har forfektet klassisk ekteskapssyn fra Kirkemøtets talerstol, ba de som er enig med ham om å ikke stemme mot sin overbevisning for å holde kirken samlet.

– Det er noe klamt ved kulturen i vår kirke. Vi skal ta vare på den ytre enhet selv om den er brutt i det indre, sa han og la til at de som er enige med ham og som stemmer for å innføre den nye liturgien, lar seg bruke.

Det fikk Ivar Braut til å ta replikk.

– Det er ikke snakk om å la seg bruke, men at man er overbevist om å strekke ut ei hånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men det er ikke ei hånd til meg, svarte Morland.

– Da kunne man iallefall ha gått for mindretallets forslag først. Nå vil vedtaket være at kjønnspolaritet ikke er konstituerende for ekteskap.

Stem for flertall

Biskop Halvor Nordhaug oppfordret mindretallet til å stemme for flertallet, når deres forslag hadde falt. Det ble ikke aktuelt.

– Primær og sekundær avstemning brukes, men kun når synspunktene ligger nær hverandre. Det er ikke situasjonen her. Jeg vil sterkt fraråde om å stemme for flertallet, sa Aud Kvalbein.

I avstemningen stemte 88 av 115 delegater for flertallets forslag, mens mindretallets forslag falt mot 31 stemmer. Det betyr at fire delegater som stemte for mindretallet i primærrunden, stemte for flertallet sekundært.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Les også: