Gjør det enklere å finne nærmeste kirke

Nyoppusset nettside skal gjøre det enklere å finne informasjon om kirker i nærheten av der du er.

Nettstedet kirkesøk.no er nylig pusset opp, tilpasset mobiltelefon og har en ny funksjon for å søke etter kirker i nærheten. Dette skriver KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, som er ansvarlig for Kirkesøk, i en pressemelding.

KA oppfordrer alle som skal feriere i Norge i sommer til å bruke nettstedet når de kommer til nye steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kirkene er ikke bare gudshus, de er også viktige kulturbygg og signalbygg. Svært mange steder er kirken den eldste bygningen, og man kan lære mye om en by eller et tettsted ved å studere kirken eller kirkene på stedet, sier administrerende direktør Marit Halvorsen Hougsnæs.

Nettstedet inneholder alle kirker som hører til under Den norske kirke. Dataene hentes fra Kirkebyggdatabasen, som driftes av KA på oppdrag fra Kulturdepartementet. 

– Den nye nettsiden gir en enkel og brukervennlig inngang til kirkebesøk over hele landet, sier avdelingsdirektør i KA, Øystein Dahle.

I tillegg til stedfunksjonen «Finn kirker i nærheten», som gir deg en liste over de nærmeste kirkene akkurat der du er, har den nye nettsiden fått en mer intelligent søkefunksjon og flere bilder av kirkene både utvendig og innvendig.

Preses som kirkenerd

Under nylanseringen av nettstedet på Kirkens hus i Oslo torsdag var biskopenes leder, preses Helga Byfuglien til stede.

– For oss kirkenerder er dette virkelig gull! Alle kirker har skjulte skatter, sier hun til KA.

Preses søkte seg fram til Landås kirke i Bergen, der hun vokste opp, Nordby kirke i Ås, der hun var prest i mange år, og deretter videre til Nidarosdomen, der hun nå er biskop.

– Jeg har aldri hørt noen si om kirken på det stedet der de bor, at «nei, den er ikke noe særlig». Jeg tror det handler om at alle kirker har skjulte skatter, men også med hva man forbinder med kirken, sier Byfuglien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mer mobilvennlig

I tillegg til å finne nærmeste kirke kan man også søke på fylke, epoke, byggemateriale og vernestatus.

Seniorrådgiver hos Riksantikvaren, Ingeborg Magerøy, bruker daglig nettstedet i jobben sin. Hun er begeistret for den nye versjonen av nettstedet.

– Den aller største forbedringen er hvordan det nå fungerer på mobiltelefon. I tillegg har det kommet flere nye funksjoner og søkemåter, sier Magerøy.

Kirkebyggdatabasen er et forvaltningsverktøy for lokale, regionale og sentrale forvaltningsenheter som kirkelig fellesråd, bispedømmeråd, Kirkerådet og Riksantikvaren.