JULEGUDSTJENESTE: Det er mange som kommer til gudstjeneste på julaften, og det gjelder også for Nærbø kirke på Jæren.

Halv million nordmenn til julaftengudstjeneste

Det er over en halv million nordmenn som går på gudstjeneste i Den norske kirke på julaften. Men heller ikke i år har Storsalen i Oslo noen arrangement i julen.

Tilstandsrapporten for Den norske kirke som er utarbeidet av Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO), viser at det i fjor var 556.000 nordmenn fordelt på 2.254 gudstjenester på julaften. Dette betyr at det i gjennomsnitt var 247 deltagere per gudstjeneste. I tillegg kommer deltagelsen på de andre juledagene, og dessuten fra forsamlinger utenfor statskirken.

– Selv om deltagelsen har gått litt tilbake de siste årene, er det et høyt tall på julaften sammenliknet med andre gudstjenester, sier forsker Pål Ketil Botvar i KIFO til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han minner også om at det har vært en viss befolkningsvekst som er med på å forsterke nedgangen.

Flere julekonserter

– Hvorfor er det så pass mange som går på julaftengudstjenesten?

– Julens posisjon i den norske kultur står sterkt. Det er vanlig å feire jul på tradisjonelt vis med besøk i kirken og på kirkegården, svarer Botvar.

Han legger til at samtidig som kirkebesøket er sunket en del siden 2008, så har julekonsertene gått opp.

– Mange av disse konsertene har et kristent innhold, og ikke få av de besøkende føler nok at de allerede har vært på en julegudstjeneste, sier Botvar.

Tomt i Storsalen

Samtidig som Den norske kirke opplever et rush til julaftengudstjenesten, er det andre forsamlinger som har lite og intet tilbud i julen. Storsalen i Oslo har ikke noen julegudstjenester i år, og slik var det også i fjor.

– Vi har vært gjennom en ny oppbygning av menigheten de siste årene, der vi har inntatt høytid for høytid. Men av hensyn til vår kapasitet blir det ingen julegudstjeneste i år. Men vi håper at det kan bli neste år, sier pastor leder Vegard Husby i Storsalen til Dagen.

Vil satse på julen

– Julehøytiden er viktig, og det er en god tid for gudstjenester. Derfor vil vi satse på julen etter hvert, legger Husby til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han forteller at Storsalen har tidligere vært en menighet med mange studenter, og de reiste hjem i julehøgtiden.

– Men vi vil i fremtiden satse på å være en generasjonsmenighet, og der vil julegudstjeneste være en del av vårt tilbud, forteller Vegard Husby.

Samling på julaften

Flere menigheter vi har undersøkt satser på gudstjenester bare på julaften. Det gjelder for eksempel Sørlandskirken, Romerikskirken (OKS), Salem Trondheim, Filadelfiakirken Oslo og Oslo misjonskirke Betlehem. Misjonssalen i Oslo samles til gudstjeneste første juledag.

– Dette er en tradisjon hos oss, og det er godt besøkt. Vi har ikke flere gudstjenester i julehøgtiden, forteller daglig leder Terje Eiken i Sørlandskirken i Arendal.

Han forteller at ulike generasjoner som kommer sammen for å feire den store høytiden.

– Julen er ei god tid for å ha gudstjeneste, konstaterer Eiken.

Viktig høgtid

Bergens Indremisjon har møter både på julaften og første juledag, og dette er en tradisjon.

– Julen er ei viktig høgtid, og det er flott å komme sammen i fellesskapet. Det kommer mest folk på julaften, forteller forsamlingsleder Glenn Nord-Varhaug. Han skal selv preke under høytidsmøtet på første juledag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Julegudstjeneste med kongelige sjarmtroll
Les også
Kronprinsparet på julegudstjeneste
Les også
Hjelp – kirken er full!Menighetsdoktorene
Les også
Stadig færre går i kirken på julaften