Stille fra regjeringen om kirkeasyl

Statsminister Erna Solberg varslet at de jobbet med kirkeasyl-saken, men Den norske kirke har ikke hørt noe fra regjeringen.

– Jeg er ikke kjent med at det har vært kontakt mellom regjeringen og kirken om kirkeasyl, sier fungerende preses Halvor Nordhaug. Bjørgvin-biskopen vikarierer i Helga Haugland Byfugliens sykefravær.

LES:Nordmenn vil skjule flyktninger

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det har oppstått usikkerhet om kirkeasyl etter at statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp), i helgen sa til NRK at regjeringen vurderer å fjerne instruksen som pålegger politiet ikke å gå aktivt inn i kirkene.

Nå går debatten om kirkeasyl skal avskaffes i frykt for at antallet kirkeasylanter skal bli rekordhøyt.

Statsminister Erna Solberg (H) sa til NRK mandag at regjeringen vurderer endringer og kaller det «ulike mekanismer for bedre samtaler».

– Vi vet av tradisjon at når det er mange som kommer, så søker en del tilflukt i kirker. Dette har gitt veldig vanskelige situasjoner for kirken også. Folk har sittet årevis i kirkeasyl. Det vi nå jobber med, er hvordan vi skal ha denne kommunikasjonen med kirken. Regjeringen har ikke tatt beslutningen om hva det endelige punktet her blir, sa Solberg.

Stille

Men Den norske kirke har ikke hørt noe fra regjeringen.

– Vil kirken være interessert i en samtale om kirkeasyl?

– Ja, det kan være interessant hvis samtalen er på høyt politisk nivå, sier fungerende preses Halvor Nordhaug.

– Hvorfor skal det være på høyt politisk nivå?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er så viktige spørsmål at man ikke snakker med embetsmenn i departementet, men politisk ledelse på statsrådsnivå.

LES OGSÅ:Frp åpner for å hente ut kirkeasylanter med makt

I praksis betyr det at biskopens leder ber innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) komme på banen hvis det skal snakkes med kirken om kirkeasyl.

Kommunalkomiteens leder, stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad (Frp)omtalte kirkeasyl som «en tredje ankeinstans» som undergraver rettsstaten.

Avviser

– Njåstad mener at kirkeasyl undergraver rettssikkerheten, Nordhaug?

– Kirken har aldri ment å være et saksbehandlingsinstitutt eller ankeinstans, sier Nordhaug.

– Hvordan stiller du deg til initiativet fra regjeringen om å fjerne instruksen om at politiet ikke skal gå inn i kirkerom?

– Det vil vi stille oss negative til. Vi ønsker å opprettholde respekten for kirkerommet som et hellig rom. Å anvende fysisk makt og bære folk ut fra kirkerommet, vil være krenkende og i strid med kirkens karakter. Det betyr ikke at noen fra kirkens side vil fysisk sett gå i veien for politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LEDER:Kirkeasylets dilemma

– Hvilke virkemiddel har kirken hvis politiet går inn og henter asylsøkere?

– Poenget med kirkeasyl er at kirken overhodet ikke har noen virkemiddel. Det er ikke slik at kirken oppretter eller innvilger kirkeasyl. Det er det kirkeasylantene som gjør. Regjeringen opprettholder det ved ikke å gå inn. Vi vil alltid snakke med asylantene om at kirken ikke er et blivende sted, men vi kan ikke hindre folk i å gå inn i kirken.

Opp i Kirkerådet

Torsdag var Kirkerådet samlet til møte. Kirkeasyl stod ikke oppført som eget tema, men Kirkerådet skal avgi høringsuttalelse om regjeringens innstrammingsforslag i asylpolitikken. Da møtet startet torsdag, oppgraderte kirkerådsleder Svein Arne Lindø saken fra orienteringssak til egen sak på sakskartet.

– Hvorfor ville du ha en egen sak på dette, Lindø?

– Fordi den har så stor allmenn oppmerksomhet. Kirken er også direkte utfordret gjennom kirkeasylet. Når vi har et kirkerådsmøte, ønsker vi å bruke tiden til å si noe mer enn bare å bli orientert. Så det kommer et vedtak med en mer direkte kommentar om flyktningsituasjonen i løpet av møtet.

LES OGSÅ:Høy temperatur om vigselsliturgi i Kirkerådet

Kirkerådet avslutter møtet til lunsj fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Viser til tidligere uttalelser

Dagen spurte tidlig i uken Justis- og beredskapsdepartementet på hvilken måte regjeringen er i dialog med Den norske kirke om kirkeasyl. I en e-post torsdag svarer kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange følgende:

– Vi viser til statsminister Erna Solbergs uttalelser der hun viser til at regjeringen ikke har konkludert på hvordan regjeringen vil ha kommunikasjonen med kirken og hvordan man skal gå i dialog for å finne løsninger.