Listhaug svarer KrF om Fitjar-asylantene

– Loven åpner for tvangsretur. Dette gjelder også for utlendinger som tar opphold i kirkerom, sier justisministeren.

I forrige uke bad KrFs Torhild Bransdal justisminister Sylvi Listhaug (Frp) svare på følgende spørsmål:

– Mener statsråden at politiets handlemåte og vurderinger i denne saken er i tråd med regjeringens retningslinjer, og vil regjeringen ta ansvar for å klargjøre hva som skal regnes som et kirkebygg i slike saker?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åpner for tvangsretur

Spørsmålet ble aktuelt etter at politiet for to uker siden knuste et vindu og tok seg inn i lokalene til menigheten Nytt Liv Sunnhordland på Fitjar. Her hentet de ut en konvertittfamilie fra Afghanistan med tre barn som var i kirkeasyl.

– Utlendingslovgivningen åpner for tvangsretur dersom en tidligere asylsøker unndrar seg etterlevelsen av et lovlig fattet vedtak om å forlate Norge. Dette gjelder også for utlendinger som tar opphold i kirkerom, bedehus, menighetshus eller i kirkebygg tilhørende trosretninger utenfor Den norske kirke, svarer Listhaug på det skriftlige spørsmålet fra Bransdal.

Har tillitt

Ministeren har «tillit til at politiets vurdering og konklusjon» også i denne aktuelle saken er i henhold til retningslinjene fra 1999.

– På generelt grunnlag vil jeg bemerke at retningslinjene av mars 1999 ikke avskjærer politiet fra å gå inn i kirker og bedehus for med makt å hente ut utlendinger som skal sendes tilbake til hjemlandet, skriver Listhaug og forsetter:

– Instruksen nøyer seg med å fastslå at politiet som hovedregel, av respekt for kirken, ikke bør gjøre dette. Videre presiserer instruksen at det ikke kan utelukkes at politiet går inn i andre lokaler i tilknytning til kirken, for eksempel menighetshus.

 

KIRKEASYL: – Dette er veldig bra, sier Frank Gunnar Håvik, pastor i menigheten Nytt Liv Sunnhordland.Posted byDagen on Friday, March 2, 2018

– Dekkende retningslinjer

Ministeren understreker at selv om det kan være ulike oppfatninger av hvorvidt et lokale er et kirkerom, menighetshus, eller noe annet, mener hun dagens retningslinjer er dekkende.