GLEMT: Geir Møller, leder for Kirkeansatte.

Opplever at prestene får for stor plass

De henger opp salmenummer, betaler fakturaer og sørger for graver på kirkegården. Men de er lite synlige i de store prosessene som nå pågår i Den norske kirke.

Etter flere hundre år som statskirke er kirken nå i ferd med å løsrive seg fra staten i større grad.

I forrige uke ble Kirkemøtet i Trondheim avsluttet etter å ha behandlet en rekke større saker om skillet mellom stat og kirke. Etter å ha sittet på tilhørerbenken på årets kirkemøte i Trondheim, stiller leder Geir Møller i organisasjonen Kirkeansatte spørsmålet:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er vi glemt?

Tre av fire

Møller opplever at kirkens oppmerksomhet er rundt prestene og de diakonene, kateketene og kantorene som er vigslet.

Av 7500 ansatte i Den norske kirke, er 1800 vigslet, ifølge et anslag fra Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon. Det betyr at tre av fire ansatte i Den norske kirke ikke er i vigslede stillinger.

Møller leder fagorganisasjonen som organiserer 1300 ansatte hvor de aller fleste ikke er i vigslede stillinger. Hans medlemmer sørger for at det er varme i kirken, at alteret er pyntet og at nattverdskalken er vasket. De organiserer frivillige, administrerer og driver selv trosopplæring, har sjelesorg og er kirkemusikere.

Men de viser nesten ikke igjen i de omfattende dokumentene under Kirkemøtet i Trondheim.

I Kirkemøtets vedtak om Den norske kirkes grunnlag er de vigslede ansatte nevnt én gang, de ikke-vigslede er ikke nevnt.

Blant delegatene i Kirkemøtet som er ansatt i kirken, er det en håndfull som ikke er vigslet. Mange av de ikke-vigslede ansatte har så lav stillingsprosent at de heller ikke har stemmerett når leke delegater skal velges til bispedømmeråd og Kirkemøtet.

– Vil være med

– Hvor er fokus? Alle har lik verdi. Det er slik oppmerksomhet på de vigslede at det virker som om Kirkemøtet har glemt de ikke-vigslede. Vi har også behov for å være med i kirkens råd og utvalg. Mange av oss har mye å bidra med, sier Møller.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en egen kvote for leke kirkelige ansatte i Kirkemøtet?

– Tradisjonelt har det vært kantorer som får de plassene.

– Hva er det du ønsker?

– At vi skal være omtalt i utredninger og tatt med på råd. Det hjelper ikke bare at vi skal være høringsinstans. Vi må få en reell plass i kirkens organer også i fremtiden.

– Vil du ha egne plasser for ikke-vigslede i Kirkemøtet?

– Det kan være en vei å gå.

– Det er ikke bare dere som er for beskjedne og ikke stiller til valg?

– Det kan være at vi ikke har vært flinke nok. Kanskje har de i vigslede stillinger og organisasjonene deres vært flinkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Møller frykter et klasseskille i fremtidens kirke hvis ikke de kirkeansatte får mer oppmerksomhet og innflytelse.

– Min bekymring er at vi får et a- og et b-lag. Nå må vi ikke skape et større klasseskille i kirken, sier han.

VIGSLET: De fleste ansatte i Den norske kirke er ikke i vigslede stillinger. Bildet viser prester under vigslingen av Nordlyskatedralen i Alta for to år siden. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix

– Påminnelse

Kirkerådsleder Svein Arne Lindø er den øverste valgte lederen i Den norske kirke.

– Dette er en god påminnelse om å inkludere alle ansattegrupper i tilstrekkelig grad slik at ingen kjenner seg glemt, sier Lindø.

– Har dere glemt de ikke-vigslede ansatte?

– Vi jobber nå målrettet med å finne gode løsninger for å overta arbeidsgiveransvaret for prestetjenesten og de ansatte i sentral- og regionalkirkelige råd. Men i et lenger perspektiv vil kirken få et samlet arbeidsgiveransvar for alle ansatte, sier Lindø og understreker at de ikke-vigslede på ingen måte er mindre verd selv om oppmerksomheten nå er rettet mot arbeidsgiversituasjonen til de vigselede.

Han opplyser at i løpet av 2015 skal kirkens arbeidsgiverutvalg i samråd med departementet ha samtale og informasjonsmøter med alle ansatteorganisasjoner.

– Det er håp om at denne prosessen medvirker til at alle medarbeidergrupper kjenner seg sett og hørt. Jeg håper de får en forståelse av at kirken tenker helhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skjønner du at Møller er bekymret for at kirken får et a-lag og et b-lag?

– Jeg kan forstå det ut fra at det har vært mye oppmerksomhet rundt vigslede stillinger. Men jeg kjenner meg ikke helt igjen i at de har grunn til å kjenne seg glemt. Vi kommer ikke bort fra at de viktigste oppgavene blir gjort i soknene av disse medarbeiderne og de frivillige.

Kirkeansatte

Kirkeansatte organiserer menighetssekretærer, daglige ledere/menighetsforvaltere, menighetsansatte, kirke-/kirkegårdsansatte, diakoner, kateketer, kirkemusikere, kirkeverger og annet administrativt personell ved menighetskontor .

De organiserer også kirkevergekontor, bispekontor eller i kirkelige organisasjoner samt elever og studenter innen disse områdene.

Kilde: Kirkeansatte

Kilde: Kirkeansatte

Les også
Bodil kan dele ut nattverd på fullmaktKateketer
Les også
«Fortsatt statskirke i Norge»
Les også
Kulturministeren ber kirken skaffe sponsorer
Les også
Svik mot biskop Midttømme
Les også
Lei av å være «kirkens fremtid»