28 DREPT: Mistenker at det er al-Shabaab som står bak angrepet. FOTO: REUTERS/Feisal Omar

28 mennesker drept på en buss i Kenya

Den islamistiske opprørsgruppen al-Shabaab sier den sto bak angrepet på en buss i Kenya, der 28 passasjerer ble drept. Angrepet var rettet mot alle som ikke var muslimer.

Det var et 60-tall passasjerer om bord i bussen, som ble beskutt flere ganger før den ble tvunget til å stoppe. Alle ble beordret ut av bussen før angriperne delte dem inn i grupper.

– Da bussen stanset, ble passasjerene delt inn i to grupper, en bestående av folk de trodde var muslimer, og en for dem som ikke var det, sier en 25-årig passasjer som bare vil bli omtalt som Ibrahim, til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De som ikke var muslimer, ble drept.

– Jeg kan bekrefte at 28 uskyldige reisende ble brutalt likvidert av al-Shabaab, sier den regionale politisjefen Noah Mawinda.

19 menn og 9 kvinner ble drept. En lokal tjenestemann forteller at noen av dem som var i den ene gruppa som skulle drepes, klarte å redde livet ved å resitere vers fra Koranen.

Bussen skulle til hovedstaden Nairobi, men ble angrepet tid etter avreise fra Mandera, som ligger nordøst i landet, nær grensa til Somalia.

– Hevn

Ali Mohamud Rage, talsmann for den somaliske islamistgruppen, sier at drapene var en reaksjon på angrep på moskeer i den kenyanske havnebyen Mombasa.

Politiet har stengt fire moskeer i byen fordi de mener de var for nært tilknyttet ytterliggående grupper.

21. september i fjor ble minst 67 mennesker drept da væpnede islamister fra Somalia angrep kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Også da gikk angriperne systematisk etter ikke-muslimer og krevde blant annet at folk skulle si den muslimske trosbekjennelsen. En norsk-somalisk 23-åring ble utpekt som en av angriperne under al-Shabaab-angrepet mot kjøpesenteret.

FN advarer

Al-Shabaab er de siste månedene fordrevet fra store områder i og rundt den somaliske hovedstaden Mogadishu etter at den fredsbevarende styrken fra Den afrikanske union (AU) og somaliske regjeringsstyrker har gjenvunnet kontroll over områdene. Men sikkerheten er fortsatt en bekymring i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nylig advarte FN-granskere om at fly- og droneangrepene mot opprørsgruppen har liten effekt på lang sikt, og at de fremdeles utgjør en alvorlig trussel for regionen.

Presset mot opprørerne har i stedet ført til at al-Shabaab i større grad eksporterer volden utover Somalias grenser, heter det i rapporten fra Somalia-Eritrea Monitoring Group fra oktober.

Les også
FN-sjef ber om penger for å hindre hungersnød i Somalia
Les også
SMS stanser dødelig rykteflom i Kenya
Les også
Brende: – Prioriterer religionsfrihet høytMinoritetsprosjekt