Ytringsfrihet: – Vår ytringsfrihet er ikke bare under angrep, men under beskytning, kommenterer Vebjørn Selbekk på terroren i København.

Frykter selvsensur etter terror

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk er redd færre debattmøter om kontroversielle tema kan bli ett av flere langtidsvirkninger etter helgens ­terrorhandlinger i Danmark.

Vebjørn Selbekk var i Arendal på en sjakkturnering da han ble gjort oppmerksom på terroren på lørdag. Han reagerte med forferdelse:

– Vi kan aldri unnlate å bli sjokkert over at noen møter ytringer med kuler og prosjektiler. Det er en så ekstrem og alvorlig situasjon. Jeg tror det rører oss alle veldig dypt at et ytringsfrihetsseminar blir terrormål, og fører tankene til områder i verden som vi ikke liker å sammenligne oss med. I Dagen har vi skrevet mye, spesielt om angrep mot forsamlinger i verden der noen hater budskapet som blir fremført enten det er religiøst eller politisk. Men nå opplever vi det i Europa og Skandinavia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LEDERARTIKKEL: Når terroren kommer nærmere

Hatliste

– Hvordan forstår du terroren i Danmark?

– Slik det fremstår nå er det nesten en kopi av det som skjer i Paris. Det er symptomatisk at det er to mål på hatlisten til de ekstremistiske miljøene: Ytringsfriheten vår og jødene. Vår ytringsfrihet er ikke bare under angrep, men under beskytning.

– Frekvensen på angrep i Europa er plutselig blitt høy. Hvordan tolker du det?

– Det er alltid det som er faren etter sånne aksjoner som vi så i Paris. Fra ekstremistenes synspunkt oppleves aksjonen som veldig vellykket. Da de sprang ut av lokalene, ropte de: «Nå har vi hevnet profeten». Da frykter man alltid at det skal få andre til å kopiere ugjerningene.

LES: Vår dekning av København-terroren

– Hvilke tanker gjør du deg om at synagoger er blitt samtidige mål både i Paris og København? Hvorfor tas de med i dragsuget når karikaturene skal hevnes?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er miljøer som har adoptert en forkvaklet ideologi. På listen deres er mange hat-objekter: USA, Israel, mange av de vestlige verdier. Men uansett hva man angriper av andre mål så står alltid jødiske mål høyt på listen deres. Dessverre så vi også dette i Norge i 2006 da synagogen i Oslo ble pepret med prosjektiler fra automatvåpen. Det er sentralt i denne ideologien: De ekstremistiske islamistene hater jøder og tror på konspirasjonsteorier som mange har lagt bak seg. De tror jøder styrer verden og at de står bak det meste av ondskap som er på denne kloden. Da blir jøder og jødiske institusjoner legitime terrormål. Våre tanker går til den jødiske menigheten i København og til dem som nå har mistet en av sine kjære. Vi tenker også på de som står nær personen som mistet livet ved ytringsfrihetsseminaret og de som er såret. Det er forferdelig at dette har krevd to dyrebare menneskeliv i løpet av noen timer.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

God støtte

– Du er blitt ytringsfrihetens fremste talsmann i Norge og er kontinuerlig i debatter og avisspalter. Frykter du for ditt liv når dette nå er kommet så nært igjen?

– Jeg har levd med dette i mange år, så jeg gjør ikke det. Jeg er veldig glad for at vi har politi- og sikkerhetsmyndigheter som tar dette på alvor og som jeg føler har vært en god støtte hele tiden.

– Gjør det som har skjedd i Europa at redaksjoner i Norge også vil oppleve seg under angrep, tror du?

Det er vanskelig for meg å spekulere i det. Jeg har fått råd om å spekulere minst mulig i sikkerhet og det er derfor viktig for meg ikke å gjøre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Frykter du angrep på din egen redaksjon i Dagen nå?

– Jeg forstår at dette er en vanskelig situasjon for alle, men det har aldri vært trusler mot redaksjonene verken i Magazinet eller i Dagen. De har vært rettet mot meg personlig.

Eget fagfelt

– Har attentat mot debattene vært et scenario du har sett for deg?

– Som journalister og redaktører har vi kompetanse på enkelte ting, men når det gjelder sikkerhet og analyse av et trusselbilde er det et eget fagfelt, og jeg har lagt vekt på profesjonelle råd jeg får derfra. Her har jeg en begrensning og jeg vil derfor ikke spekulere. Det har samtidig fylt meg med takknemlighet at vi har så gode tjenester på dette området i Norge.

– Den offentlige debatt er under angrep. På hvilken måte tror du som offentlig debattant at det vil det få konsekvenser for oss i Norge?

– Den virkelige prøve på om terroren vinner eller ikke vil vi se på lang sikt. Hvis vi arrangerer færre debattmøter om kontroversielle tema, er mer forsiktige og ilegger oss selv mer sensur og spør oss selv om det kan være risikabelt om vi uttaler oss, så kan det få farlige langtidsvirkninger når det gjelder ytringsfrihetsklimaet i Europa.

– Hege Storhaug er redd og vil ha politibeskyttelse for å delta i debatter. Hva vil dette gjøre med det offentlige ordskiftet vårt?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg synes det er veldig tankevekkende signaler fra Hege Storhaug som jo er en av våre absolutt mest fremtredende og modige islam-kritikere. Når trusselbildet er som det er, er det viktig at politiet og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) får de ressurser som de trenger. De står i den fremste rekke i den alvorlige kampen for sentrale verdier i vårt samfunn. Det er veldig viktig og grunnleggende for demokratiet vårt at vi har trygghet, og at det settes tilstrekkelige ressurser inn for at lovlige arrangement skal gjennomføres uten fare for liv og helse.

Les også
Navnet på drept jødisk mann i København er frigitt
Les også
Økt sikkerhet ved synagoge kan ha forhindret massakreAngrepene i København
Les også
Tre personer skutt ved synagoge i KøbenhavnAngrepene i København
Les også
Europeiske jøder og journalister i livsfare
Les også
En drept og tre politifolk såret i København – gjerningsmann på frifotFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden