OPPBEVARINGSSTED: Ett av de fire bevarte eksemplarene av Magna Carta er å finne i katedralen i Salisbury.

Britiske kirker feirer gammelt frihetsbrev

Kirker i Storbritannia forbereder en stor kampanje for å vise landets kristne arv. Anledningen er 800–årsjubileet for signeringen av Magna Carta.

Magna Carta er er dokument fra 1200–tallet som slår fast hvilke rettigheter, privilegier og friheter som skulle gjelde for de geistlige og nobiliteten. Det er også regnet som grunndokumentet for menneskerettighetene.

Grunnstein for Vesten

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Magna Carta er et av de mest hyllede dokumentene i verden, ifølge forfatter Dan Jones. Han har skrevet boken «Magna Carta: The Making and Legacy of the Great Charter».

– Det er skrevet inn i grunnlovene til mange land og blir beundret som grunnsteinen i den vestlige tradisjonen for frihet og lovstyre, forklarer han.

Etter at kong John av England forbrøt seg mot flere gamle lover og skikker, tvang landets baroner ham til å signere Magna Carta, som betyr «det store brev», i 1215. Det skjedde i den lille og idylliske landsbyen Runnymeade ved Themsen, øst for London.

Sterk strid

Dokumentet fastslår kirkens rett til å utpeke sine egne prester, biskoper og erkebiskoper. Det skjedde etter en bitter strid mellom kirke og stat om hvem som skulle være erkebiskop av Canterbury. Spørsmålet var om vedkommende skulle være den som kong John hadde utpekt, eller den pave Innocens 3. hadde valgt: Stephen Langdon.

Striden ble så bitter at paven ekskommuniserte kongen og erklærte et interdikt i England. Det innebar at vanlige mennesker ble nektet sakramentene.

Avverget krig

De engelske biskopene spilte en avgjørende rolle for å sikre freden. De opptrådte som mellommenn i en interessekamp mellom kong John og hans baroner og knekter. Uten denne innsatsen kunne det brutt ut borgerkrig, og riket kunne gått i oppløsning, ifølge historiker Sophie Ambler ved University of East Anglia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kampanjen for å markere 800–årsjubileet gikk av stabelen forrige uke med en middagsseremoni. Blant deltakerne var den britiske utenriksministeren Philip Hammond, den amerikanske ambassadøren Matthew Barzun og biskopen av London, Richard Chartres.

Venter dronningen

I løpet av året skal det holdes utstillinger, forelesninger og andre arrangementer i regi av kirker, skoler, høgskoler og universiteter. Der vil det også komme fram hvordan kristne på 1200–tallet påvirket innholdet i dokumentet.

William Shakespeares berømte teater i London, The Globe, vil sette opp et stykke som er kalt The Troublesome Reign of King John.

Over hele den engelsktalende verden skal det holdes seremonier, men høydepunktet blir ved Runnymede der dokumentet ble signert. Dronning Elizabeth 2. er ventet å delta på dette arrangementet.

Det finnes bare fire eksemplarer av Magna Carta. Et finnes i Salisbury Cathedral, et annet i Lincoln Cathedral og de to siste i British Library i London.

Les også
45 kirker påtent i Nigers hovedstad
Les også
Skriver om overgrep i kristne miljøer i ny bokNy bok
Les også
Når røyken har lagt seg
Les også
Åpen for å støte kristne
Les også
Minst sju kirker påtent i nye Charlie-opptøyer i Niger