Jordskjelvet rammet de fattigste

Det verste jordskjelvet på flere tiår rammet hardest der det var vanskeligst fra før. Misjonsalliansen ber om penger fra UD og sine givere for å kunne hjelpe folk på beina igjen.

Misjonsalliansen er blant de største norske hjelpeorganisasjonene i Ecuador. Mye av vekten i arbeidet ligger på mikrofinans, og mye av innsatser skjer i den delen av landet der jordskjelvet lørdag kveld hadde sitt episenter, på vestkysten. Costa-regionen, med byene Manta og Portoviejo, er en fattig del av landet. Mange der slet fra før med å få endene til å møtes. Dermed gikk katastrofen hardest ut over dem som hadde minst fra før.

– Folk flytter fra Costa-regionen og inn til de større byene for å søke lykken. De som er igjen, er fattige, sier generalsekretær Andreas Andersen i Misjonsalliansen til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjennom mikrofinansbanken Banco D-Miro er tusener hjulpet til å starte egne arbeidsplasser som kan løfte dem ut av fattigdommen. Nå lider ikke bare banken tap, men menneskene de har hjulpet, er på bar bakke.

– Alt er bokstavelig i grus, og de må begynne helt forfra med det de har brukt flere tiår på å bygge opp. Det er veldig trist, sier Andersen.

Tett på katastrofen

Andreas Andersen har selv bodd fire år i Ecuador og kjenner landet godt. Ecuador ligger 20 flytimer unna kontoret hans i Oslo. Men katastrofen er kommet tett på ham. To av Banco D-Miros filialer er ødelagt. Mange ansatte er ikke gjort rede før.

– Vi vet at noen av våre kunder er omkommet, sier Andersen.

Mange flere er skadet eller har fått sine hjem og arbeidsplasser ødelagt. Situasjonen er alvorlig.

Han kjenner mange av dem som er rammet, men det er vanskelig å komme i direkte kontakt med dem fordi veier og telekommunikasjon er ødelagt. Han holder seg oppdatert via kontakter i Guayaquil, byen han selv bodde i og hvor Misjonsalliansens hovedkvarter i Ecuador holder til. Byen ligger 19 mil sørøst for Manta. Normalt tar det tre timer dit med bil. Nå er det uframkommelig.

Nordmenn i sikkerhet

Misjonsalliansen har seks norske utsendinger i Ecuador samt åtte unge, norske voluntører. De er alle i sikkerhet.

Organisasjonen har ikke oversikt over sine nær 400 lokalt ansatte som jobber ved Banco D-Miros lokale lånekontorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved hovedkvarteret i Guayaquil er det etablert en krisekomite. Andersen er i løpende kontakt med den via telefon, e-post, Skype eller chattekanaler. Situasjonen er spent også i Oslo. Mandag formiddag ventet man på morgengryet i Ecuador – og nye oppdateringer.

Normisjons to utsendinger i Ecuador, Åse Røsvik og Odd Magnus Venås med familier, er også i trygghet, melder organisasjonen på sine nettsider.

Også Normisjon jobber med å kartlegge skadeomfanget i landet, og det appelleres til givere om støtte arbeidet med å hjelpe dem som er jordskjelvrammet.

Regner med tap

– Mange bedrifter vil være ødelagt, og mange kunder vil derfor ikke kunne tilbakebetale lån. Vi regner med å måtte sanere mye gjeld og i stedet yte bistand slik at folk får bygd opp inntektsgrunnlaget sitt igjen. De var sårbare fra før, og nå har de fått ødelagt det de hadde. Det bekymrer oss, sier Andreas Andersen som forteller om hele landsbyer som er rasert.

– Vår rolle nå er å bidra i gjenoppbyggingen gjennom skreddersydde programmer og tjenester, sier han.

Å opprette kontakt med Utenriksdepartementet sto i går på Andersens lange liste over gjøremål. Misjonsalliansen har ingen krisekonto som kan løse situasjonen som nå er oppstått. Derfor trengs det penger både fra norske myndigheter og fra alle som kan avse noen kroner. Hvert bidrag vil telle når Ecuador skal gjenoppbygges, delvis helt fra bunnen.