Ønsker seg debatt om de store ordene

Rut Helen Gjævert har hatt et komplisert forhold til troen etter årene i Jesus Revolution. Hun er ikke den eneste.

I dokumentaren «Frelst» konfrontererGjævert sin egen fortid som Jesus-soldat. I femte og siste episode på VGTV setter hun ord på sin egen tro.

Hun vil ikke ha en verden der Gud styrer alt, men vil eie og ta ansvar for sitt eget liv. Av og til får hun likevel fornemmelsen av at Gud fins og ser henne for den hun er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Endringer

– Tror du at dokumentaren kommer til å skape endringer iJesus Revolution?

– Det vil jeg ikke mene noe konkret om. Det er lenge siden jeg var en del av bevegelsen og jeg kjenner ikke til undervisningen som gis i dag.

Gjævert er takknemlig for at nåværende lederPaul Hockley satte seg ned med henne og brukte tid til å lytte til hennes historie.

– Det viktigste for min del var å få fram at jeg mistet meg selv. Det hang sammen med læren vi fikk og måten vi praktiserte den på. Vi ble fortalt at Guds rike skulle settes først og alltid skulle ha prioritet i hvordan vi levde, tenkte og følte. Jeg opplevde at hva jeg selv ville ikke var særlig viktig.

– Du snakket med Hockley, men savnet en erkjennelse fra hans side om hva som burde vært gjort annerledes de første årene?

– Det varStephan Christiansen som var leder da, ikke Hockley. Han kan ikke svare for det lederne på den tiden sa og gjorde. Men jeg håper historien min blir tatt på alvor når arbeidet skal drives videre.

Kritikk

I dokumentaren kommer det fram at Gjævert har prøvd å få Christiansen i tale, uten å lykkes. Det bekreftes også i etinnlegg av Helje Solberg, redaktør i VGTV. Der tilbakeviser hunkritikken han kom med før helgen. Christiansen hevdet der at VGTV har begått et presseetisk overtramp og at de har fratatt Jesus Revolution rett til samtidig imøtegåelse. I et innlegg på side tre i dag skriver Solberg at han ble invitert til å medvirke nesten et år før dokumentaren ble publisert.

«Christiansens medvirkning og kommentarer var sterkt ønsket, fordi han grunnla JRA og var leder da Frelsts hovedperson, Rut Gjævert, var aktiv i organisasjonen», skriver hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange har takket

Gjævert forteller at tilbakemeldingene har vært mange etter at serien ble lagt ut på nett.

– Mange har takket og sier at de kjenner seg igjen i hele eller deler av fortellingen min. Det er en blanding av tidligere army-soldater, folk fra det frikirkelige landskapet men også fra andre trossamfunn. De forteller at de kan kjenne seg igjen i mange av mine refleksjoner og følelser. Det gjør sterkt inntrykk på meg.

Hun synes det er trist at en bakgrunn i kristen sammenheng har medført store utfordringer for mange, også helsemessig.

– De opplevde ikke at det var plass til å være et helt menneske, men ble redusert til å være en tjener og en arbeider for Gud.

Gjævert er åpen med at hun i likhet med en del andre har et anstrengt forhold til menighet, organisasjonsliv og Gud i dag.

– Men jeg har også hatt noen positive opplevelser i forbindelse med dokumentaren. Jeg ser at der finnes mange fantastiske mennesker i det kristne landskapet som ønsker godt, og som gir mye av seg selv for det arbeidet de tror på. Det er vakkert.

Debatt

Nå håper hun at det kan bli en debatt om de store ordene som brukes i en del kristne sammenhenger: «å overgi seg til Gud», «å tjene Gud», «å leve for Gud». Ord som var viktige for henne.

– Det er sterke ord, og jeg håper at det kan bli en åpen debatt om hva de skal bety og innebære.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun synes det er trist at Stephan Christiansen i sitt innlegg fredag svarer med at det ble «litt for store sko» for Gjævert.

- Det oppleves som at han ikke forholder seg til de faktiske ting jeg forteller om. Det var langt mer enn arbeidsmengden som var problematisk iJesus Revolution Army. Jeg skulle gjerne hørt hva han mener om konkrete ting jeg tar opp i dokumentaren, som at jeg mistet meg selv der, og at det pågikk åndelig manipulasjon i arbeidet.

– Er det ikke positivt at unge gis ansvar i Jesus Revolution?

– Klart det. Man skal bli utfordret for å vokse, og jeg var stolt av det selv. Vi fikk utfordringer og ansvar, og ble trodd på. Jeg ville jo ha utfordringer og søkte det.

Min rolle

– Du er manusforfatter og hovedperson i serien. Forstår du at noen er kritiske til det?

– Jeg har vært opptatt av å fortelle hva jeg har opplevd. Jeg vet at det finnes mange historier om hvordan folk har hatt det i Jesus Revolution Army. Det betyr ikke at min versjon er mindre viktig. Journalister har også historier, og min rolle har vært et tydelig premiss hele veien, sier hun, og legger til at hun har hatt gode redaktører som har vært involvert i prosessen fra start.