Sjefrabbiner Yahya Youssef sier at Jemens siste gjenværende jøder vurderer å forlate landet etter Houthi-bevegelsens maktovertakelse. Bildet ble tatt i 2009. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB scanpix

Jøder rømmer fra Jemen etter maktovertakelse

Noen få familier er det eneste som er igjen av det eldgamle jødiske miljøet i Jemen. Nå vurderer også de siste å flykte etter at den islamistiske Houthi-militsen tok over makten.

Jødene har delt fjellandskapene nord i landet med Jemens sjiamuslimer i flere århundre. Men Houthi-militsens trakassering av det jødiske samfunnet har ført til at de fleste jødene nå har forlatt landet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den sjiamuslimske militsen har mottoet «Død over Amerika, død over Israel, forbannet være jødene, Islam vil seire», og forrige uke tok den over makten i Jemens hovedstad Sana.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Seks jøder fra en jemenittiske familie ankom Israel fredag.

– Siden september har vi mistet vår bevegelsesfrihet på grunn av frykt for sikkerheten, og det er noen medlemmer av miljøet som foretrekker å forlate Jemen, sukker sjefrabbiner Yahya Youssef i sin omgjerdede leilighet like ved forsvarsdepartementet i Sana.

– Vil vil ikke reise. Hadde vi ønsket det, hadde vi dratt for lenge siden, sier han.

I 1979 var det over 40.000 jøder i Jemen, mens tallet var redusert til mellom 200 og 300 for bare noen få år siden. Nå er det bare noen få igjen, skriver Reuters.

Les også
Al-Qaida i Jemen utpeker Frankrike til hovedfiende
Les også
– En syretest på demokratiet
Les også
Erna Solberg: – Jødene har behov for beskyttelse
Les også
Norske jøder har et nært forhold til den terrorrammede danske menighetenAngrepene i København
Les også
Antatt gjerningsmann i København skutt og dreptAngrepene i København