Britiske topper støtter Israel

Storbritannias nye utenriksminister mener at boikott av Israel er «tåpelig».

– Jeg kan ikke tenke meg noe mer tåpelig enn å boikotte et land som til syvende og sist er det eneste demokratiet i regionen, det eneste stedet som etter mitt syn har et pluralistisk, åpent samfunn.

Uttalelsen fra den lyshåredeBoris Johnson falt da han som Londons ordfører besøkteIsrael i november i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Johnson mener at EU etterlikner Hitler

Britene ble sjokkert da han onsdag ble utnevnt til ny utenriksminister i Storbritannia av den ferske statsministerenTheresa May. Hun overtar etterDavid Cameron som gikk på et gedigent politisk nederlag da britene stemte for å forlateEU.Brexit-forkjemper Johnson får nå jobben med å sikre en god overgang når Storbritannia skal skilles fra unionen.

Den fargerike politikeren som aldri har vært statsråd før er ikke akkurat kjent for å ordlegge seg særlig diplomatisk. I 2007 sammenlignet JohnsonHillary Clinton med «en sadistisk sykepleier i et mentalsykehus». Nylig uttalte han at han fryktet å møteDonald Trump om han reiser til New York, ifølge nyhetsbyråetReuters.

Ut mot boikott

Både May og Johnson er imidlertid kjent for å være Israelvenner. May har kalt den jødiske staten «oppfyllelsen av mange generasjoners kamp», og har lenge pleiet vennskap med britiske jødiske samfunn. Jødiske grupper har takket henne for å sikre statlig støtte til jødiske institusjoner etter en rekke terrorangrep i Europa.

Johnsons Israel-besøk i fjor hadde som mål å styrke næringsbåndene mellom de to landene, særlig innen teknologi.

– London er en naturlig partner for israelske selskaper som ønsker å vokse, sa han, ifølgeTimes of Israel.

Han syklet med ordføreren i Tel Aviv, la ned minnekrans i Holocaust-museetYad Vashem, koste seg på det jødiske markedet i Jerusalem og spilte fotball med presidentReuven Rivlin og jødiske og arabiske barn.

Johnson skaffet seg uvenner blant palestinerne med sine uttalelser mot folkene bak den internasjonale boikott-kampanjen (BDS) mot Israel. Han kalte dem «venstre-akademikere i kordfløyeljakker».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israels statsministerBenjamin Netanyahu sendte onsdag kveld et gratulasjonsbrev til Theresa May. Kvelden før ringte han opp David Cameron for å takke for at han har stått ved Israels side. Han takket også for den avgåtte statsministeren har bygget gode relasjoner og styrket båndene mellom de to landene.

Aviser beklager

Britiske aviser lar ikke sjansen gå fra seg til å harselere med at Johnson blir ny utenriksminister.

– Kjære verden... Beklager, er beskjeden fra den venstrevridde tabloidavisen Daily Mirror – med et stort bilde av Johnson hengende i en tauline med to britiske flagg i hendene, tatt under London-OL i 2012.

– Storbritannias kredibilitet henger i en tynn tråd etter at Theresa May tabber seg ut ved å velge Boris Johnson som utenriksminister, skriver avisen.

En avistegning i The Daily Telegraph viser flere aksjemeglere som ser på en graf som først faller raskt før den går rett i været.

– Det der er ikke pundet, det er Boris Johnsons karriere, heter det i bildeteksten.

Johnson er en omstridt skikkelse i det konservative partiet og har fått kritikk etter at å ha ledet an i kampanjen som fikk folket med seg på å melde landet ut av EU. Han var på forhånd tippet som en av de heteste kandidatene til å bli ny statsminister, men trakk seg etter hvert i kampen om vervet.

Egen brexit-minister

Med henvisning til britenes EU-utmeldelse sa May onsdag at landet står overfor store forandringer, men gjorde det klart at hun vil jobbe for å holde både Storbritannia og folket samlet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Få timer etterpå var May i full gang med å utnevne sin nye indre sirkel. Foruten Boris Johnson utpekte hunPhilip Hammond til ny finansminister etterGeorge Osborne, og Amber Rudd til ny innenriksminister.

Michael Fallon fortsetter som forsvarsminister mens den euroskeptiske David Davis blir brexit-minister med ansvar for å gjennomføre britenes utmelding av EU.

I tillegg kommer britenes tidligere forsvarsministerLiam Fox tilbake i regjering og blir ny minister for internasjonal handel.

– Brexit er brexit

Utfordringene står i kø for den nye regjeringen og et vellykket brexit og en stø hånd på økonomien står øverst på dagsordenen.

Selv om May var tilhenger av å bli i EU, har hun sterkt understreket at hun vil respektere resultatet av folkeavstemningen der et flertall stemte for å forlate EU.

– Brexit er brexit, har hun sagt og gjort det klart at hun vil jobbe for at forhandlingene med EU blir en suksess for Storbritannia.

EU venter utålmodig på den formelle utmeldingen. Noe av det første May derfor må bestemme seg for, er når hun har tenkt å ta fatt på forhandlingene.