ØKNING: Det var i fjor en økni
...
ØKNING: Det var i fjor en økning i gaveinntektene til Israel, men det er flest eldre mennesker som engasjerer seg. Foto: Ove Eikje
Økt gavestrøm fra Norge til Israel
Del
Det norske folk samlet i fjor inn over 70 millioner kroner til Israel. Dette er en økning på 12,7 prosent sammenlignet med året før.

– Det er ikke så underlig at sympatien for Israel kan ha vokst, i en tid der Vesten er opptatt av en stadig sterkere islamisering. Dette må opplagt ha en sammenheng, sier Hans Geelmyuden til Dagen. Han er leder i byrået Geelmuyden Kiese , som driver med PR- og kommunikasjonsrådgivning.

Israelsmisjonen fikk mest

En rundspørring som Dagen har gjort blant 13 ulike aktører, viser at Israelsmisjonen fikk i fjor mest gaver med omkring 21 millioner kroner. Deretter fulgte Internasjonal Kristne Ambassade Jerusalem med 14 millioner og Hjelp Jødene Hjem med 12 millioner kroner. Bare en av de spurte organisasjonene hadde en svak tilbakegang. Det er flest eldre mennesker som engasjerer seg og støtter Israel.

Økt sympati

Selv om Hans Geelmuyden er forsiktig med å komme med bombastiske uttalelser om gaveøkningen til Israel, så regner han med at dette blant annet har å gjøre med at Islamsk stat (IS) rykker fram på en skremmende måte.

– Jeg vil tro at dette slår ut med økt sympati for Israel, og dermed stiger også gaveinntektene, sier Geelmuyden.

Han viser også til at det har tidligere vært tette bånd mellom arbeiderbevegelsen og den israelske staten. Det kan også være at noe av dette fortsatt henger igjen.

– I tillegg tror jeg at mange i Norge bærer på frykt for muslimsk fundamentalisme. Vi skal heller ikke se bort fra at en voksende antisemittisme rundt i Europa fører til økt sympati for Israel og jødene, sier Geelmuyden.

Enten - eller

Reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen viser til at når det gjelder konflikten i Midtøsten, så står man enten på den ene eller den andre siden. Det er få som ikke har tatt stilling.

– Det er åpenbart at det er en sterk palestinsk lobby i Norge. Men Israel-lobbyen er mer synlig, større og tydeligere. Israel er et land og jødene et folk som mange er svært interessert i. Ja, vi kan nesten sammenligne det med forholdet til en fotballklubb, sier Steen Jensen til Dagen. Han jobber i reklamebyrået Alle Gutta .

Steen Jensen er ikke forundret over at gavene øker til Israel.

– Det er sterke meninger og følelser i sving, og dette engasjementet omsettes i gaver, sier han.

Sterk økning

Økonomiprofessor Ola H. Grytten mener at 70 millioner kroner til ulike Israelorganisasjoner er veldig mye penger, og det er en sterk økning sammenlignet med året før.

– Det er mye fokus på Israel og Midtøsten, og en god del nordmenn opplever at det er en urettferdig behandling av Israel i norske medier. Dette gjør at det er lettere for Israel-organisasjoner å få inntekter, sier Grytten til Dagen.

Han viser til at det også i Kringkastingsrådet var krass kritikk av NRK for deres skjeve dekning.

– De som er engasjert for Israel, reagerer på dette, og de mobiliserer mer. Derfor er det ikke så overraskende at gavene til Israel øker, mener Ola H. Grytten.

Han tror også at boikottaksjoner virker mot sin hensikt, og fører til den motsatte reaksjon - som gir mer støtte til Israel.

Overrasket

Magne Lerø er redaktør i Ukeavisen Ledelse , og han er litt overrasket over at det er en solid økning i gaveinntektene til Israelorganisasjoner.

– Dette viser at det er mange mennesker i Norge som er opptatt av Israel og deres sak. Når de blir motarbeidet, stiller det opp på en håndfast måte og gir penger til Israel, sier Lerø.

Han viser til at når for eksempel Israel blir kritisert, så mener alle omdømmeeksperter at dette går ut over Israel.

– Men det er ikke riktig. Det gjør ikke noe hvis det fører til mobilisering i en minoritet som støtter Israel, og som stiller opp for dem. De viser til at nå gjelder det å støtte Israel. Når det derimot er roligere rundt Israel, er det ikke så viktig å støtte dem, sier Magne Lerø.

Glad for økning

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan er glad for den markante økningen i gaveinntektene til Israel. Han er leder av Israels venner på Stortinget .

– Økte gaver gir uttrykk for at det er mange som har Israel i sitt hjerte, og er med og støtter ulike tiltak og prosjekter. Spesielt det siste året har Israel vært en buffer mot en økende terrorisme i Midtøsten, sier Grøvan.

Han legger til at etter krigen i Gaza har Israel og Egypt hatt et slektskap når det gjelder å dempe en voksende ekstremisme.

– Har stigningen i gaveinntektene også noe å gjøre med en økt antisemittisme i Europa?

– Ja, det ser vi ikke minst i Frankrike, og i fjor var det 7.000 jøder som dro til Israel. Det er sterk bekymring blant jøder rundt i Europa, svarer Grøvan. Lederen for Israels venner på Stortinget understreker at det jødiske folk trenger all støtte de kan få mot antisemittisme og terrorisme.

Alle Gutta,Geelmuyden Kiese,hans fredrik grøvan,Hans Geelmuyden,hjelp jødene hjem,Ingebrigt Steen Jensen,internasjonale kristne ambassade jerusalem,islamsk stat,israel,israels venner,israelsmisjonen,kringkastingsrådet,magne lerø,ola h. grytten,Ukeavisen Ledelse,antisemittisme,egypt,fundamentalisme,krigen i Gaza,terrorisme