Utstillingsvindu for flyplassikkerhet

Ben Gurion-flyplassen regnes som en av verdens sikreste. Ingen fly er blitt kapret etter å ha tatt av fra den israelske hovedflyplassen.

Bombeangrepene mot flyplassen iBrussel, og Egypt Air-flyet som forsvant, har fått mange til å sette spørsmålstegn ved internasjonale flyplassers evne til å beskytte passasjerer. Samtidig øker trusselnivået, og sikkerhetsansvarlige verden over vender nå blikket motIsrael for råd og ekspertise. 

LES:Det israelske flagget

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne måneden vil flyplasspersonale fra rundt 40 land, inkludertStorbritannia ogFrankrike, lande påBen Gurion-flyplassen for å lære mer hvordan Israel håndterer sikkerhetsutfordringer.

For mens den jødiske staten i flere tiår stadig har vært utsatt for terrorangrep, er det 44 år siden forrige gang noen ble drept eller såret inne på Ben Gurion-flyplassen. I denne perioden har heller ingen fly blitt kapret eller angrepet atter å ha lettet fra flyplassen.

Isolert

Ben Gurion håndterer nesten all internasjonal trafikk til og fra Israel, så landet ville blitt helt isolert dersom en terrorgruppe klarte å stenge terminalene.

Ifølge Ben Gurion-direktør Shmuel Zakay, er flyplassen under konstante trusler.

– Alle terrororganisasjoner er klar over hva som ville skjedd dersom Ben Gurion ble angrepet. Hele staten Israel ville befunnet seg under blokkade, sier han til den britiske avisen The Daily Telegraph.

Israels respons er et sikkerhetssystem som består av mange ledd. Reisende fra Ben Gurion møter første sikkerhetskontroll allerede flere kilometer før en ankommer Terminalbygningen. Mange passasjerer passerer alle «hindre» lett, mens noen blir tatt til side for omfattende utspørringer.

Et avgjørende øyeblikk er når en utspørres av sikkerhetsansatte i køen til bagasjeinnsjekkingen. Noen oppfattes som «lavtrussel-passasjerer» og kan fortsette til bagasjeinnsjekking, sikkerhetskontroll og passkontroll. Mistenkelige personer utsettes for nye avhør og kontroller.

Risikoen for at arabiske reisende blir stoppet for avhør, er stor, særlig dersom de er på vei til eller fra arabiske land. Dette har høstet kritikk, men israelsk høyesterett har nektet å forby såkalt «profilering» basert på rase.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forhåndssjekk

De siste årene har det vært en utvikling der stadig færre passasjerer må gjennom lange intervjuer og forhør. En av grunnene til dette er at hver flyvning, alle passasjerer og alle kabinansatte og piloter blir sjekket lenge før flyene lander eller letter på Ben Gurion.

– Hver dag er det omkring 10 flyvninger som «flagges» som mistenkelige, enten fordi de følger en uvant kurs, eller fordi flyet mangler noe sikkerhetsklareringer, sier Dvir Rubinshtein, ansatt ved Transportministeriet, til den amerikanske nyhetskanalen CNN.

LES:Nytt lys over gamlebyen i Jerusalem

Liten flyplass

Shmuel Zakay sier til The daily Telegraph at de fleste flyplasser kan lære fra Ben Gurion, men at ikke alt er gjennomførbart på de største flyplassene.

En del av sikkerhetsopplegget ved Ben Gurion kan gjennomføres fordi flyplassen, med sine 16 millioner årlige passasjerer, tross alt bare håndterer en femtedel av passasjermengden til en flyplass somHeathrow iLondon.