Unge arabere strømmer til israelsk politi

Israelsk politi rekrutterer hundrevis av unge arabere. Dette er ett av flere tiltak for å bremse kriminalitets- og voldsspiralen i arabiske områder.

Like nord-øst forTel Aviv ligger den arabiske småbyenJaljulia. Byen med 10.000 innbyggere ligner småbyer flest iIsrael, men de siste årene har Jaljulia fått et dårlig rykte.

Byen har i likhet med flere andre arabiske byer hatt en sterk økning i voldskriminalitet, bruk av ulovlige våpen, utpressningssaker, drap og narkotikahandel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når Dagen ankommer rådhusets inngangsparti, legger vi merke til kulehull i veggene og at bare rester er igjen av en glassdør. En rådhus-ansatt forteller at en ukjent person for to uker siden skjøt med automatvåpen mot rådhuset. Hendelsen ble meldt til politiet, men fortsatt er det ukjent hvem gjerningsmannen var eller hva han ønsket å oppnå.

Siden 2006 er 12 personer blitt drept i Jaljulia, men bare ett av mordene er oppklart. I det tilfellet meldte drapsmannen seg selv til politiet. Heller ikke andre typer lovbrudd oppklares.

– Behandles ulikt

Odeh sier han er lei av at politiet nedprioriterer saker som bare involverer arabere. Han viser til titalls uløste drapssaker i nærliggende arabiske småbyer.

Da en jødisk mann for noen år siden ble drept i en av nabobyene, tok det imidlertid bare 24 timer før saken var oppklart.

– Det viser at de kan hvis de vil, sier han.

For få politifolk

Mest av alt ønsker han seg flere polifolk i nærmiljøet.

– Jeg ber ikke om 20 politimenn, vi kan klare oss med fem. Dessuten må vi ha en egen politistasjon, sier han.

Byen har to politibetjenter, men disse er ofte redd for å gripe inn i konflikter og voldsepisoder. De frykter for livene sine. Ved alvorlige hendelser tilkalles politifolk fra en stasjon flere mil unna. Disse kommer ofte for sent og de har liten lokalkunnskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg hadde også helst sett at politifolkene her var arabere, personer som forstår de lokale kodene, sier ordføreren.

Storsatsing

I høst lanserte israelske myndigheter og politi en storsatsing for å bekjempe den økende kriminaliteten. Nye politistasjoner skal bygges i arabiske områder, en rekrutterer aktivt arabiske politimenn og det er bevilget 300 millioner kroner ekstra til politiet i de arabiske områdene.

– Jeg har hørt alt dette, men vi som har vært med en stund vet at de store ordene og løftene sjelden materialiserer seg «på bakken», sier Odeh.

Arabisk kultur

På spørsmål om hvorfor byen hans er så plaget av kriminalitet og drap, innrømmer han at den lokale arabiske kulturen har vært medvirkende.

– Fra 2006 var det en blodfeide mellom noen av familiene i byen. Det var æresdrap og hevndrap og det var ulovlige våpen overalt. Det varte inntil vi i 2012 fikk i stand en forsoning mellom partene, sier han.

Men omtrent samtidig ble organisert kriminalitet introdusert i dette allerede voldelige og våpenfikserte miljøet.

– Dette ble importert fra jødiske miljøer, ikke arabiske, sier ordføreren.

Han hevder klansystemet står svakere enn noensinne, og at fattigdom og mangel på politi er hovedgrunnene til den negative utviklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Araber leder arbeidet

I småbyen Kiryat Ata, vedHaifa, møter Dagen Jamal Hakroush. Tidligere i år vakte det oppsikt da han som den første araber i Israel ble utnevnt til visekommandør, den nest høyeste posisjonen i politiet. Han leder nå arbeidet med å bekjempe kriminalitet i arabiske miljøer.

– Ordførere som Fayek Odeh må ha tålmodighet. Det er ikke gjort over natten å fikse dette. Men jeg håper at vi allerede i løpet av 2017 skal se resultater, sier han.

Nærmere halvparten av 1.300 nye politifolk skal være arabere, men Jamal Hakroush ønsker ikke rene arabiske enheter i arabiske områder.

– Arabere kan lettere forstå de lokale kodene, men de kan også i noen tilfeller ha problemer med å gripe inn mot sine egne. Vi ønsker i fremtiden å ha blandete enheter overalt i Israel, sier han.

Denne dagen er han på vei for å tale til 14 unge arabiske menn og én kvinne som ønsker å bli med i politistyrkene. I høst startet politiet å kurse arabere som ønsker å ta de innledende polititestene. Tidligere strøk 14 av 15 arabere, men i høst har 10 av 15 klart den første prøven. 1.600 arabere har søkt seg til politiet det siste året, og en regner med at en tredjedel vil ende opp som politibetjenter.

– Vil tjene staten

Én av de håpefulle er Ebrahim (24). Han er beduin og har allerede utført militærtjenesten.

– Jeg er stolt av å kunne tjene staten, enten det er i hæren eller som politimann, sier han.

– Ingen i landsbyen har vært negative til at jeg ønsker å bli politimann. Flere kommer faktisk til meg for å få råd og hjelp, sier han til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Likestilling

Jamal Hakroush mener det er full likestilling mellom jøder og arabere i politiet.

– Jeg er selv det beste eksempelet på det, sier han.

Da han for 38 år siden begynte på laveste nivå, sa folk til han at han aldri kom til å stige i gradene.

– Det samme sa de da jeg avanserte og ble sjef for ulike politistasjoner og distrikter, og de sa det da jeg ble utnevnt til visekommandør. Men den som lever får se, sier han.

Han sier at han er full av optimisme for årene som kommer.

Macho-kultur

– Det kommer ikke til å bli noen bedring før den arabiske mannskulturen endres, sier hun.

Den muslimske kvinnen viser til at arabiske menn for å føle seg betydningsfulle, ofte opptrer aggressivt og voldelig.

– Dette er et problem i vår arabiske kultur. For å «være mann» bør en helst bære våpen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er likevel glad for nyhetene om at det satses på økt politinærvær i arabiske områder. Tidligere var mange glad for at israelsk politi holdt en viss distanse. Da kunne en omgå en del av de israelske reglene.

– Men nå har den negative utviklingen gått så langt, at de fleste ønsker politiet velkommen, sier hun.