MISTET JOBBEN: 900 palestinske arbeidere miste jobben da Soda Stream-fabrikken i Kfar Adumim (bildet) måtte legge ned og flytte til Negev tidligere i vinter. Nå krever EU boikott av israelske varer som er produsert på Vestbredden, noe som vil føre til at enda flere palestinerne mister arbeidet.

Tiltak mot EU-boikott av israelske varer

Finansminister Jair Lapid er irritert på EU som krever merking av varer produsert på Vestbredden. Israels Høyesterett vedtar å «straffe» organisasjoner som støtter boikotten.

16 utenriksministre fra EU, blant dem den franske og den britiske utenriksministeren, tar til orde for å merke varer som er produsert utenfor Den grønne linjen eller på «okkupert» område på Vestbredden. Dette har fått Israels finansminister Jair Lapid til å reagere. Torsdag kveld ringte han EUs utenriksminister Frederica Mogherini for å si sin mening.

Boikott

– Dette er i virkeligheten en oppfordring til boikott av Israel. Det er ingen forskjell på produkter produsert utenfor Den grønne linjen og de som er produsert innenfor Den grønne linjen, sier Lapid til Jerusalem Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han kaller utspillet fra EU-ministrene for uansvarlig og hevder det vil føre til problemer for israelsk økonomi.

– Denne formen for krav er en stygg flekk på EUs omdømme, og Israel må bekjempe og forhindre slike initiativ, sier Lapid.

Varene

Varer som boikottforkjemperne vil merke «Produsert på Vestbredden», eller «Produsert i Palestina», er Dødehavsprodukter som hudkremer, viner, matvarer, olivenolje, frukt og dadler, klær, pluss en del varer og deler produsert i store israelske bedrifter på Vestbredden der flesteparten av de ansatte er palestinere. Israel hevder at en boikott av slike varer vil føre til nedlegging av israelske bedrifter og først og fremst ramme de palestinske arbeidstakerne.

Varene er allerede merket og ikke en del av Israels frihandelsavtale med EU. Men på varen i butikken, står det bare at opphavslandet er Israel.

Mogherinis forgjenger, Catherine Ashton, har sagt at EU vil gi sine medlemsland retningslinjer for hvordan de skal merke disse produktene etter gjeldende EU-lover. Det er likevel opp til de enkelte 28 medlemslandene å avgjøre om de vil merke varene med om de produseres i Israel eller på Vestbredden.

I 2012 begynte Sør-Afrika å merke om varer fra Israel som var produsert på Vestbredden.

Straffetiltak

Onsdag iverksatte den israelske Høyesterett en lov som gir finansministeren frie hender til å bøtelegge eller fjerne skattefordeler fra israelske organisasjoner som kjemper for boikott av Israel. Høyesterett gir ingen unntak for organisasjoner som tar til orde for boikott av varer fra Vestbredden eller områdene utenfor Den grønne linjen fra 1967.

Mange israelske organisasjoner kjemper åpent boikott av varer fra Israel produsert både innenfor og utenfor Den grønne linjen. De fleste av disse organisasjonene er fullstendig avhengig av støtte utenfra, og en rekke slike grupper får også støtte fra Norge. Vedtaket i Høyesterett gir enkeltpersoner mulighet til å saksøke slike organisasjoner for skader på det sivile samfunnet forårsaket av en boikott. Bare tiden vil vise hva dette vil ha å si for organisasjonene som enten boikotter varer fra Vestbredden eller boikotter varer fra hele Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Millioner av barn i Midtøsten uten skolegang
Les også
Statsministeren uenig i Arbeiderpartiets Palestina-planer
Les også
Israel – en havn
Les også
– Minnet om Holocaust forsvinnerIsrael-korrespondenten
Les også
– Lovet bistand til Gaza – betaler ikke