Norge kritisk til israelsk lovforslag

Norske myndigheter er kritisk til at den israelske nasjonalforsamlingen har vedtatt et lovforslag som legger til rette for å legalisere ulovlige bosetninger.

Dersom lovforslaget blir endelig vedtatt, vil det kunne frata palestinere råderett over egen eiendom, til fordel for bosetterne, advarer norsk UD.

Lovforslaget, som er fremmet av statsminister Benjamin Netanyahus høyrekoalisjon, er en revidert versjon av et tidligere lovforslag og vil legalisere en rekke såkalte utposter som i henhold til israelsk lov er oppført ulovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bekymret

– Vi ser med bekymring på at Israel kan komme til vedta en slik lov. Lovforslaget sår også tvil om Israels erklærte støtte til en tostatsløsning og strider mot anbefalingene fra Midtøsten-kvartettens rapport, sier statssekretær Marit Berger Røsland i UD.

Årsaken til at lovforslaget kommer nå, er Høyesteretts beslutning om at samtlige hus i utpostbosetningen Amona må rives innen 25. desember. Årsaken er at hele utposten er bygget på privat palestinsk land.

Dersom politikerne endelig vedtar lovforslaget, vil det ventelig uansett bli overprøvd av Høyesterett.

Også i 2006 dømte Israels høyesterett at utposten var ulovlig og at husene skulle rives. Under rivningen og utkastelsen ble 300 personer skadet i sammenstøt mellom 4.000 demonstranter og 10.000 politifolk og soldater.

For tiden bor det rundt 40 familier med 200 barn i Amona.