GAZA: Israelske Merkava-tanks kjører langs grensen til Gaza. Bildet er tatt under fjorårets krig mot Hamas. 82 prosent av israelerne tror en ny krig er på trappene.

Milliarder å tjene på israelsk-palestinsk fred

Under fredsforhandlinger argumenteres det ofte med moral, rettigheter og sikkerhet, men hva med en gulrot på 173 milliarder dollar?

En fersk undersøkelse viser hvordan både den israelske og den palestinske økonomien vil skyte fart, dersom det oppnås fred.

Israels økonomi vil vokse med 123 milliarder dollar det påfølgende tiåret, mens den palestinske økonomien beregnes til å vokse med 50 milliarder – dersom det oppnås fred basert på en tostatsløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kostnader

Undersøkelsen, som har fått navnet «The Costs of the Israeli-Palestinian Conflict», og som er utført av anerkjente The Rand Cooperation, har i tillegg gjennomgått kostnadene ved fire andre tenkte hendelsesforløp:

En koordinert, ensidig israelsk tilbaketrekking. En ukoordinert, ensidig israelsk tilbaketrekking. Palestinsk, ikke-voldelig motstand. Voldelige, palestinske opptøyer.

Ved verst tenkelige utfall, omfattende voldelige opptøyer blandt palestinerne, vil bruttonasjonalproduktet i Gaza og på Vestbredden krympe med 46 prosent, mens det israelske vil krympe med 10 prosent.

Online-kalkulator

– I virkeligheten kommer vi nok til å se en miks av aspekter fra samtlige tenkte hendelsesforløp, skriver forfatterne i rapporten.

Ved samtlige scenarier i undersøkelsen inkluderes direkte kostnader (for eksempel til sikkerhet og militæret), investeringer og markedsmuligheter.

På internett ligger rapporten nå ute med en kalkulator der interesserte lesere kan gå inn og selv teste ut hvor mye partene kan spare ved ulike hendelsesforløp, samt selv legge inn antakelser om dette.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Penger på bordet

The Rand Cooperations visepresident, Charles P. Ries, har ledet arbeidet med rapporten. I et intervju i forbindelse med rapport-lanseringen, sa han at hensikten har vært å vise at det er «penger på bordet».

– Det er snakk om store vinninger. Folk forstår ikke hvor store de er, sa han ifølge The New York Times.

Om partene i konflikten lar seg blende av tallenes tale er imidlertid usikkert. Fra begge sider har reaksjonene vært avmålte.

– Det er et mistak å tro at dette er som et matematisk regnestykke som en kan løse, for deretter å implementere løsningen, sier den israelske økonomen Manuel Trachtenberg ifølge The New York Times.

Samme avis siterer Samir Abdullah, fra Palestinian Economic Policy Research Center, som sier at det dreier seg om en «akademisk øvelse med gode intensjoner».

Vil forhandle

Ifølge en spørreundersøkelse, gjengitt i den israelske avisen Yedioth Ahronoth, tror 82 prosent av israelerne at en ny krig mot Hamas i Gaza er på trappene. 54 prosent tror på en ny konflikt med Hizboallah i nord.

Likevel ønsker 68 prosent av israelerne enten at samtalene fornyes, eller at Israel skal fremme et nytt diplomatisk initiativ.

72 prosent er positive til det arabiske fredsinitiativet som vil gi Israel fred med moderate arabiske land – på toppen av fred med palestinerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-----------------------------------------

Dagen er eneste norske mediehus med en egen, fast korrespondent bosatt i Israel.

Kenneth Fjell Rasmussen startet i jobben i april 2015.

Innspill, spørsmål og tilbakemeldinger om Israel: k enneth@dagen.no

Podcast - nye radioinnslag hver uke På Facebook: Israel-korrespondenten Følg ham også på Twitter

Rapport

Rapporten « The Costs of the Israeli-Palestinian Conflict» ble lagt frem denne uken.

I rapporten kommer det frem hvordan den israelske og palestinske økonomien vil påvirkes av fred versus krig de nærmeste årene.

Rapporten er utarbeidet av det anerkjente California-selskapet Rand Cooperation.

Les også
Ikke lenger Israel-venner som er mest NRK-kritiskeKringkastingsrådet
Les også
Det muslimske brorskap besøkte Norge
Les også
Ikke flertall for å anerkjenne Palestina
Les også
Regjeringa og Israel
Les også
Palestinernes belønning av terrorister fortsetter i stor stil