Knesset legaliserer boliger i palestinske områder

Israels nasjonalforsamling Knesset har vedtatt en lov som legaliserer flere tusen boliger i palestinske områder på Vestbredden. 

Loven ble vedtatt med 60 mot 52 stemmer sent mandag. Loven omfatter flere tusen boliger, mange av dem i såkalte utposter som er blitt etablert i palestinske områder påVestbredden uten israelsk godkjenning. 

 – Vi stemmer i kveld over retten til vårt land. Vi stemmer i kveld over forbindelsen mellom det jødiske folk og dette landet, sa Ofir Akunis fraLikud-partiet under debatten før avstemningen. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hele dette landet er vårt. Alt sammen, fortsatte Akunis som er vitenskapsminister i statsministerBenjamin Netanyahus regjering. 

– Foraktelig 

OpposisjonslederIsaac Herzog fra det israelske arbeiderpartiet gikk på sin side til kraftig angrep på loven, som han omtalte som "foraktelig". 

– Avstemningen i kveld er ikke for eller mot bosetterne, men handler om Israels interesser, sa Herzog før de folkevalgte stemte.

Herzog advarte også om at loven vil føre til at "millioner av palestinere vil bli annektert inn iIsrael", og åpne for internasjonal rettsforfølgelse av israelske soldater og politikere. 

– Legaliserer tyveri

I henhold til loven skal de opprinnelige landeierne kompenseres enten med penger eller få tilbud om annet land - selv om de altså selv ikke skulle ønske å gi fra seg eiendommene sine. 

– Den nye loven legaliserer tyveri av palestinsk land, heter det i en uttalelse fraDen palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).

Loven viser den israelske regjeringens "vilje til å ødelegge enhver mulighet til en politisk løsning", heter det videre i uttalelsen. 

Ifølge den israelske organisasjonenPeace Now omfatter den nye loven 3.800 boliger på Vestbredden. Det er ventet at motstandere av loven vil ta saken til israelsk høyesterett. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Varslet Washington

Israels statsminister Netanyahu var ikke til stede da avstemningen ble holdt, men var på vei hjem fra London etter et møte med Storbritannias statsministerTheresa May.

Under mandagens besøk i den britiske hovedstaden opplyste han til journalister at regjeringen var klar til å legge fram lovforslaget til avstemning, og han sa også at israelske myndigheter hadde varsletWashington om dette - for å ikke overraske "våre venner".