Tråleren «Marianne» la fra kai i Göteborg søndag 10. mai. Båten skal innom en rekke europeiske havner på sin ferd til Middelhavet og delta i arrangement til støtte for palestinerne. Fiskebåten er kjøpt i fellesskap av Ship to Gaza Sweden og Ship to Gaza Norway. Foto: Ship to Gaza Sweden

Israel stoppet norsk-svensk aktivistbåt

Aktivistene i båten «Marianne av Göteborg» hadde kurs for Gazastripen da de ble stanset av den israelske marinen sent søndag kveld.

Organisasjonen Ship to Gaza Sweden, som har kjøpt båten sammen med Ship to Gaza Norway, meldte i en pressemelding søndag at fiskebåten var omtrent 105 nautiske mil (snaut 20 mil) fra Gaza by.

Nærmere kom den ikke, ettersom den ble stanset av israelsk marine, og ifølge nettstedet Haaretz.com blir båten eskortert til havnen i Ashdod.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant de 18 aktivistene om bord er Tunisias tidligere president Moncef Marzouki samt parlamentarikere fra andre land.

Aktivistene i fisketråleren er ikke bevæpnet og beskriver turen som en ikkevoldelig markering. Det israelske forsvaret har beskrevet avskjæringen som en kortvarig operasjon uten noen skadde.

«Marianne av Göteborg» var opprinnelig en av fire båter i en aksjon som bærer navnet Freedom Flotilla III. De andre båtene er blitt stanset tidligere på ruten, og den norsk-svenske farkosten var den siste med kurs for Gazastripen.

Aksjonen er den tredje i sitt slag siden 2008, men ingen av båtene har greid å nå fram til den palestinske enklaven ettersom de er blitt stanset av israelsk marine.

Sist gang aktivister forsøkte å ta seg inn i den palestinske enklaven, var høsten 2012. Da ble seilbåten Estelle bordet av israelske soldater og en rekke aktivister pågrepet, blant dem stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV).

Les også
Nye aktivistskip på vei til Gaza
Les også
Ingen masseflukt av jøderJøder i Europa
Les også
Palestinere nektes innreise til Jerusalem etter rakettangrep
Les også
Raljerer over rapport om krigen i GazaUNHRC-rapport
Les også
Ny rakett fra Gaza traff IsraelIsrael-korrespondenten