Sønnen til den tidligere Hizbollah-lederen Imad Moughniyah, Jihad (bildet), ble drept i et israelsk rakettangrep i Syria søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Hizbollah-leders sønn drept i israelsk angrep

Sønnen til Hizbollahs mangeårige operative leder Imad Moughniyah var blant de fem som ble drept i et israelsk angrep i Syria søndag.

Jihad Moughniyah og fem andre Hizbollah-soldater ble drept da et israelsk kamphelikopter avfyrte raketter mot bilene de satt i, bekrefter den sjiamuslimske militsen.

Ifølge en kilde som står Hizbollah nær ble seks iranske soldater også drept i angrepet, som var rettet mot tre biler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den iranske revolusjonsgarden bekrefter på sin hjemmeside at en av deres generaler, Mohammad Ali Allahdadi, var blant ofrene.

Ifølge israelske kilder planla Hizbolla-soldatene å angripe israelske mål på Golanhøydene.

Hizbollah-grunnlegger

Jihad Mougniyahs far var en av grunnleggerne av Hizbollah på 1980-tallet og hadde en svært sentral posisjon i bevegelsen.

Israelsk og amerikansk etterretning anklaget ham blant annet for å ha planlagt bombingen av USAs ambassade i Beirut i 1983, der over 60 mennesker ble drept, blant dem CIAs fremste Midtøsten-eksperter.

Noen måneder senere ble 299 amerikanske og franske soldater drept i en tilsvarende bombing av en amerikansk militærforlegning i Beirut, og også denne aksjonen ble det hevdet at Moughniyah sto bak.

Kidnappinger

Hizbollah gjennomførte også en rekke attentat og angrep mot de israelske styrkene i Sør-Libanon og tok ved flere anledninger israelske soldater til fange.

Mougniyah skal også ha organisert flere kidnappinger av vestlige gisler i Beirut på 1980-tallet, blant dem den amerikanske journalisten Terry Anderson som ble løslatt etter seks år, den britiske hjelpearbeideren Terry Waite som slapp fri etter fire år og CIAs Beirut-sjef William Francis Buckley som ble drept i fangenskap.

Bombe i nakkestøtten

Den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad forsøkte gjentatte ganger å likvidere Mougniyah.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I februar 2008 ble han drept av en fjernstyrt bombe som var skjult i nakkestøttet på bilen hans i Damaskus. Israel tok aldri offisielt på seg ansvaret for likvidasjonen, som hadde et umiskjennelig Mossad-preg.

Moughniyahs eneste sønn Jihad fulgte i farens fotspor og fikk ifølge ubekreftede meldinger nylig kommandoen over Hizbollahs styrker på Golan-høydene.

Israel bekrefter at de sto bak rakettangrepet som kostet ham livet, men det er ikke kjent om det var Jihad Mougniyah som var målet.

Les også
CNN-veteran sluttet etter Twitter-debatt om Muhammed-karikaturer
Les også
Minst sju kirker påtent i nye Charlie-opptøyer i Niger
Les også
USA fordømmer ICC-etterforskning i palestinske områder
Les også
Er det viktig å hetse muslimer?
Les også
ICC etterforsker påstand om krigsforbrytelser i palestinske områder