TIL ISRAEL: Franske jøder i alle aldre strømmer til Israel. Mandag 30. juni kom 130 immigranter fra Frankrike (bildet). Viktigste årsaken til flyttingen er økende antisemittisme og terrorisme i Europa. Foto: ZED Film

Franske jøder strømmer til Israel

130 franske immigranter landet i Israel mandag. 400 til er ventet i løpet av denne uka. Over 3.000 franske jøder immigrerer til Israel i løpet av sommeren.

Mandag landet 130 jødiske franskmenn på Ben Gurion-flyplassen i Israel, 48 av dem var barn inkludert to babyer. Dermed er den franske bølgen i gang som kommer til å sende over 3.000 jøder til Israel denne sommeren.

Siste uke har i tillegg 80 franske jøder på turistvisum valgt å slå seg ned i Israel. Tirsdag fikk de utlevert sine nye israelske identitetskort ved hovedkontoret til Jewish Agency (JA) i Jerusalem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Økende immigrasjon

Første halvår 2015 har 2.497 franske jøder flyttet til Israel. Tallet for 2014 var 2.702 for samme periode. Det viser tall fra Det israelske immigrasjonsdepartementet som Dagen har innhentet.

Immigrasjonen er ventet å ta seg betraktelig opp utover sommeren og høsten.

Immigrasjonsdepartementet og Jewish Agency venter at over 3.000 franske jøder vil immigrere til Israel denne sommeren. En stor del av disse er unge familier med barn som begynner på israelske skoler til høsten.

Bølgen med franske jøder kommer etter økt informasjonsvirksomhet fra Immigrasjonsdepartementet og JA overfor jøder i Frankrike.

Frykt for terror

Terroraksjoner på fransk jord og en rekke overgrepsepisoder mot jøder det siste året er trolig en viktig årsak til dette.

Angrepet mot bladet Charlie Hebdo og mot en jødisk dagligvarebutikk i sentrum av Paris i januar har satt fart i franske jøders planer om å flytte til Israel.

Også hendelsen sist helg skremmer, der en ekstremist kuttet hodet av en fransk bedriftsleder og prøvde å sprenge en gassfabrikk i luften. I tillegg er det stor uro blant franske jøder over den labile økonomiske situasjonen og den høye arbeidsløsheten i Frankrike.

Immigrasjonsminister Ze´ev Elkin hevder den økende antisemittismen og terrorismen er viktige grunner til at franske jøder kommer til Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mens antisemittismen øker, terroren blomstrer og syke IS-folk utfører mord på høylys dag, så vet jøder i hele verden at de har et land og en familie å gå til. Vi ønsker dere velkommen med åpne armer. Ifølge alle prognoser er dette bare begynnelsen på en bølge med alijah fra Frankrike som vi til nå ikke har sett maken til. Jeg kan love at det skal arbeides overtid ved kontorene til Immigrasjonsdepartementet på Ben Gurion denne sommeren, sier Elkin.

Ute etter informasjon

Jewish Agency opplever at franske jøder er svært interessert i å få opplysninger om hva det innebærer å immigrere (alijah) til Israel.

– De siste to årene har JA økt sin innsats i Europa på grunn av den voksende interessen for alijah blant europeiske jøder. Vi opplever en uventet bølge med alijah fra europeiske land. Det viser at Europa er blitt et ubehagelig område for jøder. Men enda mer viktig er det at Israel mer enn noensinne er blitt en magnet for jøder som ønsker seg et meningsfullt jødisk liv i frihet med personlig sikkerhet. De ønsker seg en tilhørighet til et land som sikrer framtiden til det jødiske folk, sier leder Natan Sharansky i Jewish Agency.

Frankrike på topp

I 2014 immigrerte i overkant av 7.000 franske jøder til Israel, og landet toppet dermed for første gang listen over land som forsyner Israel med nye innvandrere.

Økningen fra 2013 var på 100 prosent da 3.420 franske jøder immigrerte til Israel. I 2012 var tallet 1.900.

Det bor rundt 500.000 jøder i Frankrike.

Franske jøder

Over 3.000 franske jøder ventet å immigrere til Israel denne sommeren.

2.497 franske jøder har immigrert til Israel 1.halvår 2015.

Økende immigrasjon er ventet andre halvdel 2015.

7.000 jøder immigrerte fra Frankrike til Israel i 2014.

Terrorisme og antisemittisme viktigste årsakene.

Les også
Tør ikke si at de er jøderNorsk antisemittisme
Les også
IS truer med å styrte Hamas på Gazastripen
Les også
– Må vise jødene et nytt bilde av kristendomIKAJs Sommerkonferanse
Les også
Ingen masseflukt av jøderJøder i Europa