FEIRER: Hjelp Jødene Hjem feirer 25 års innsats med et måltid i Jerusalem. Rundt bordet fv: styreleder Øyvind Bernatek, nestleder ved Norges ambassade Torunn Viste, ­rabbiner Michael Melchior, Hanna Melchior, Peter Beck og Mona Beck.

Feirer at de har hjulpet jøder hjem i 25 år

Fortsatt hjelper de jøder hjem til Israel fra Ukraina og Russland slik det startet for 25 år siden. Hjelp Jødene Hjem (HJH) feirer den store innsatsen – i Jerusalem, selvsagt.

En gruppe på 15 nordmenn på jubileumsreise i Israel sammen med like mange støttespillere bosatt i Israel feiret 25-årsjubileet på en av Jerusalems bedre restauranter sist uke.

Styreleder Øyvind Bernatek er imponert over responsen organisasjonen har fått i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

250 millioner

– På disse 25 årene har vi samlet inn nærmere en kvart milliard norske kroner, og på grunn av de ubetydelige administrasjonskostnadene går nesten alt sammen til hjelpearbeidet. Dette er mulig bare ved et svært stort antall givere. Og vi opplever at gaveinntektene stiger, for inneværende år ligger vi an til å få det beste resultatet noensinne, sier Bernatek til Dagen.

Rabbiner og en av grunnleggerne av HJH, Michael Melchior, forteller at de fire ildsjelene som møtte på hans kontor i Oslo i 1990 hadde som mål å samle inn 10 millioner kroner for å hjelpe den store strømmen av jøder som ville ut av Russland da Jernteppet falt.

Kortvarig aksjon

– Vi tenkte oss en innsamlingsaksjon som var over når vi hadde nådd innsamlingsmålet. Men på kort tid var pengene kommet inn. Det virket som om alle ville være med på dette. Da sa vi til hverandre: Hvorfor skal vi slutte nå? Begeistringen var enorm, og oppgavene strømmet på. Bare et minimum av pengene har gått til administrasjon, så pengene kommer fram dit de skal. Så lenge giverne støtter oss, forplikter det å fortsette, sier Melchior.

Han peker på den store økningen i immigrasjon til Israel de siste årene. I tillegg viser han til de store behovene i Israel der mange av de nye innvandrerne har problemer av ulikt salg. HJH støtter en rekke humanitære prosjekter gjennom store jødiske organisasjoner som Keren Hayesod og Jewish Agency.

Hjelper ukrainere

– Når det gjelder immigrasjon støtter vi særlig ukrainske jøder som vil til Israel. Mange av jødene fra den krigsherjede, østlige delen av landet velger å starte på nytt i Israel. I tillegg opplever vi at stadig flere russiske jøder utvandrer til Israel, og vi bruker en del midler på det også, sier Øyvind Bernatek.

– Har du noen som helst peiling på hvor mange jøder dere har hjulpet til Israel gjennom disse årene?

Hjulpet tusenvis

– Nei, et slikt tall har vi ikke. Men vi snakker jo om tusenvis særlig fra det tidligere Sovjetunionen, fra Etiopia, og nå Ukraina, sier Bernatek.

– Opplever dere kritiske røster til at dere støtter jøder og Israel på denne måten?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Egentlig svært lite. Det har vært kritikk i Norge mot organisasjoner som støtter Israel. Vi arbeider imidlertid i full åpenhet, og alt det vi gjør kan brettes ut i VG. Våre humanitære prosjekter er heller ikke politisk kontroversielle, så våre støttespillere kan være trygge på at alt er i orden både når det gjelder regnskap og prosjektene vi støtter, sier Bernatek.

Da Jernteppet falt

Behovet for å hjelpe russiske jøder meldte seg da Jernteppet falt og jøder i hopetall ville forlate det tidligere Sovjetunionen. Komiteen for jødene i Sovjet hadde i mange år vært kilde til informasjon om situasjonen for Jødene i Sovjet. Det forelå allerede informasjon om de mange prosjektene som ble etablert i Israel for å ta i mot immigrantene.

HJH ble etablert 4. april 1990 for å støtte de russiske jødene som ville ut. Siden den gang har mer enn en million immigranter kommer til Israel fra tidligere Sovjetunionen. Disse trenger fortsatt hjelp, og HJH støtter ulike humanitære prosjekter blant de nye immigrantene til Israel.

Les også:

Hjelp Jødene Hjem

Etablert i 1990 for å hjelpe sovjetiske jøder ut og hjem til Israel.

Samarbeid mellom kristne og jødiske organisasjoner.

Over én million jøder har immigrert til Israel de siste 25 årene.

Støtter mange prosjekter i Israel for å hjelpe immigranter å finne seg til rette i samfunnet.

Støtter ukrainske og russiske jøder som vil immigrere til Israel.

Les også
Vestmuren fortsatt jødiskUNESCOs vedtak
Les også
Knivoffer i Jerusalem tilgir gjerningsmannen
Les også
Israelvenner bør lese denne boken
Les også
Hvorfor er Israel-forkynnelsen fraværende?Menighetsdoktorer i Dagen
Les også
Palestinere skeptisk til kameraovervåking
Les også
Netanyahu: al-Aqsa-kameraovervåking i vår interesse
Les også
Israelsk politi fjerner aldersgrense ved al-Aqsa-moskeen