SETT OVENFRA: Ruinene som er avdekket ved landsbyen Abu Gosh skal snart tildekkes igjen – for å bevare dem for fremtidige generasjoner. Foto: Skyview Company/Israel Antiquities Authority

Fant 1.500 år gammelt veikapell ved motorvei

Under arbeid med å utvide motorveien mellom Tel Aviv og Jerusalem kom arkeologer over et eldgammelt servicesenter for veifarende.

Hovedveien mellom Israels to største byer, har konstant stor trafikk og ofte er det køer. I flere år har det derfor vært arbeidet med å utvide veien og oppgradere standarden med nye tunneller og broer.

I Israel er det imidlertid ikke bare å grave i vei – en risikerer å finne ting en må ta vare på. Før veiarbeidene får starte, går derfor arkeologer gjennom området. Slik fant de en gammel veistasjon og kapell like ved den arabiske landsbyen Abu Gosh – omkring 15 kilometer vest for Jerusalem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: – Israel fulgte alle regler

Gammel vei

Ifølge utgravningsleder Annette Nagar, fra Israel Antiquities Authority, ble både stasjonen og kirken bygget i den bysantinske perioden for omkring 1.500 år siden.

– De ble bygget like ved en eldgammel vei som gikk fra Jerusalem til kystsletten. Langs denne veien, som eksisterte allerede i romersk tid, har vi også tidligere funnet veistasjoner som betjente reisende til og fra Jerusalem, sier hun.

DÅPSKUM: Veikapellet tilbud også dåp. Dåpskummen er formet som en firløver – et symbol på korset.Foto: Anette Nagar/Israel Antiquities Authority

I tillegg til tilbud om overnatting og mat, kunne troende trafikanter gjøre bruk av egne veikapell og kirker. Tilsvarende gudshus er tidligere funnet ved de bibelske stedene Kirjat-Jearim og Emmaus.

– Veistasjonen ved Abu Gosh ble avviklet mot slutten av den bysantinske perioden, men veien ble vedlikeholdt og brukt helt opp til moderne tid, sier Annette Nagar.

Les også: Ikke lenger Israel-venner som er mest NRK-kritiske.

Funn

Under utgravningene fant en murene til en kirke som var omkring 16 meter lang. Kirken hadde et sidekapell som var 6,5 meter langt og som hadde et hvitt marmorgulv.

I et hjørne av kirken var det installert en døpefont i firkløverform, et symbol på korset. Fragmenter av rødfarget puss lå strødd rundt hele området og antyder at kirken en gang var dekorert med freskomalerier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

OLJELAMPE: En av flere oljelamper som ble funnet under utgravningene ved hovedveien mellom Tel Aviv og Jerusalem. Foto: Assaf Preretz/Israel Antiquities Authority

Dekkes til

Vest for kirken ble det funnet rom som mest sannsynlig ble brukt til overnatting og som lagerplass. Et av rommene inneholdt store mengder keramikkfliser.

En rekke andre funn vitner om stor aktivitet på stedet. Blant annet gravde en frem oljelamper, mynter, glass, marmor-fragmenter og perlemor.

Pablo Betzer, fra Israel Antiquities Authority, sier at en har bestemt seg for å dekke til ruinene, slik at de kan bli bevart for fremtidige generasjoner.

– Funnene er blitt godt dokumentert, og nå begynner arbeidet med å studere dem, sier han.

Israel-korrespondenten

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: redaksjonen@dagen.no

-----

Dagen er eneste norske mediehus med en egen, fast korrespondent bosatt i Israel.

Kenneth Fjell Rasmussen startet i jobben i april 2015.

Innspill, spørsmål og tilbakemeldinger om Israel: kenneth@dagen.no

-----

Nå må du være abonnent for å kunne lese alt innhold på Dagen.no

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

* Følg gjerne Dagen på Facebook

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!

Les også
– Israel har ingenting å skjuleRapporter
Les også
Hør Israel-korrespondentens ferske podcastIsrael-korrespondenten
Les også
Provokasjon til debatt
Les også
Drar parallell til Israel-innlegg av Gro Wenske
Les også
Tar imot jenter på flukt fra Boko HaramBekjempe terror
Les også
– Skolekutt rammer Israels kristne befolkningIsrael-korrespondenten
Les også
– Nå er det israelske flagget på plass igjen
Les også
«Dropp israelsflagg på kristne møter»
Les også
Vil ha strengere straffer for steinkasting i Israel
Les også
– Israel fulgte alle regler under krigen mot Hamas