Brende tar opp fangelønn med Mahmoud Abbas

Utenriksministeren lover å presse president Abbas om å stanse pengestrømmen til terrordømte palestinere.

– Jeg synes de bør slutte med denne ordningen, sier utenriksministerBørge Brende (H).

I årevis har de palestinske selvstyremyndighetene (PA) betalt «lønn» til terrordømte palestinere som sitter i israelske fengsler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jo verre ugjerningen er, jo mer penger får de, understrekerHans Olav Syversen, KrFs fungerende parlamentariske leder.

Subsidiere terrorisme

I onsdagens muntlige spørretime påStortinget, utfordret Syversen Brende på hva han vil gjøre med de norske bistandsmidlene palestinerne for å hindre fangelønn-praksisen.

– Det er ikke småsummer, det er snakk om flere hundre millioner årlig, sa Syversen.

– Vi har et ansvar for at pengene Norge gir skal gå til helt andre ting enn å subsidiere terrorisme, fortsatte han.

Uaktuell praksis

Palestinerne er selv tjent med å avskaffe ordningen med fangelønn, mener Brende. Han lover å ta opp saken med palestinernes president,Mahmoud Abbas, under et møte neste uke.

– Jeg skal love Syversen at jeg ikke bare skal få gjentatt garantien om at norske bistandsmidler ikke går til dette. Jeg skal også benytte anledningen til å si til president Abbas: med alle utfordringene de har, ikke minst på grunn av manglende muligheter til utvikling påVestbredden, er de er svært tjent med å avskaffe denne ordningen for sin egen legitimitets skyld, sa Brende.

Fangelønn var også et tema for forrige regjering. Daværende utenriksministerEspen Barth Eide fikk lovnad fra president Mahmoud Abbas i 2014 om at utbetalingene skulle stanse, men de har likevel fortsatt, ifølgeNRK.

Kutter ikke bistand

Brende understreker at det er viktig å støtte palestinerne, og at fangelønn også går til palestinere som sitter i israelske fengsler uten grunn. Samtidig er det uaktuelt at «norske bistandsmidler skal gå til de som har begått straffbare handlinger».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette skjer heller ikke, har palestinske myndigheter forsikret ham. Men skatteinntekter PA får, kan de disponere slik de selv ønsker.

Å stramme inn på bistandsmidler for å hindre at de indirekte brukes på fangelønn, mener Brende likevel er feil veg å gå.

– Jeg tror det er ganske mange bistandsland som har ulike ordninger vi ikke er enig i. Så det blir en krevende operasjon som vi må tenke nøye gjennom.

– Jeg har ikke hørt at andre land vil stoppe med å overføre rettmessige skatteinntekter til PA. Men jeg lover at jeg skal ta opp dette og øke trykket på palestinerne, for dette er ikke noe som tjener saken deres, sa Brende.

Frp kritisk

Arbeiderpartiet støtter Brendes linje, men han møter motbør fra Fremskrittspartiet på Stortinget.

– Det er ikke noen hemmelighet at Frp og jeg er uenig med utenriksministeren her, sierJørund Rytman, stortingsrepresentant for Frp og leder for Israels venner på Stortinget, til Dagen.

– Frp mener denne praksisen og budsjett-triksing bør få konsekvenser. Hvis palestinske selvstyremyndigheter og PLO ikke setter en stopper for dette, bør det føre til tilsvarende reduksjon i bistandsmidler, sier Rytman.