Joe Biden i et tidligere møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Biden uteblir fra Netanyahus tale i Kongressen

USAs visepresident Joe Biden kommer ikke til å være til stede når Israels statsminister Benjamin Netanyahu neste måned taler i Kongressen i Washington.

Ifølge Bidens kontor er visepresidenten på reise når Netanyahu gjester Washington, men opplysningen blir av flere oppfattet som en ny smekk fra Det hvite hus mot den israelske lederen.

Som president i Senatet er det forventet at visepresidenten er til stede på fellesmøter mellom de to kamrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

President Barack Obama, som har et anstrengt forhold til Netanyahu, har ingen planer om å møte ham mens han er i Washington, med den begrunnelse at det ikke er kutyme for Det hvite hus å møte ledere som står midt i en valgkamp.

Israel går til valg to uker senere.

Men Obama er også irritert over temaet i Netanyahus tale, nemlig en kritisk vurdering av Iran. Han frykter at reisen kan brukes av Israel og Republikanerne til å undergrave atomsamtalene med Iran akkurat når de kan være på nippet til å lykkes.

Demokratene har antydet at de kan komme til å boikotte talen.

Israels viseutenriksminister Tzachi Hanegbi antydet fredag at Netanyahu kan ha blitt lurt til å tro at invitasjonen til å tale i Kongressen var støttet av Demokratene.

Det var lederen av Representantenes hus, John Boehner, som inviterte Netanyahu til å tale 3. mars, og han understreket opprinnelig at invitasjonen var fra begge partier.

– Det virker som lederen i Kongressen kom med en invitasjon, som vi stolte på, men som til slutt viser seg å være ensidig, sa Hanegbi.

På spørsmål om Netanyahu kanskje burde avlyse reisen, sier imidlertid Hanegbi at Israel i så fall ville la en anledning gå fra seg til å påvirke Kongressen til å stemme for nye sanksjoner mot Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Protesterer mot Charlie Hebdo-forbud i Israel
Les også
Norge og Egypt krever inn penger til Gazastripen
Les også
Tusenvis av stær lager imponerende skyformasjoner i IsraelStær
Les også
Spesialmagasin om Israel til trønderneMIFF
Les også
Israel ba Erna Solberg boikotte humanitærrettsmøte