Barak: Israel er på vei mot apartheid 

Tidligere statsminister Ehud Barak mener Israel er på vei til å bli en apartheidstat.

I et intervju med den tyske TV-stasjonen Deutsche Welle, som skal sendes onsdag kveld, advarerBarak mot utviklingen iIsrael.

– Israel står overfor et valg, sier han i intervjuet, som den israelske avisaHaaretz gjengir et utdrag fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dersom vi fortsetter med å kontrollere hele området fra Middelhavet til Jordan-elva, der det lever rundt 13 millioner mennesker – åtte millioner israelere og fem millioner palestinere – vil det før eller siden ende opp som enten ikke-jødisk eller ikke-demokratisk, sier Barak.

DersomVestbredden blir annektert og palestinerne får rettigheter på lik linje med israelere, vil Israel raskt ende opp som en splittet stat med "en arabisk majoritet og en borgerkrig", mener han.

Den andre muligheten er at Israel fortsetter dagens kurs "nedover skråplanet mot apartheid", sier Barak i intervjuet.

Barak, som var statsminister fra 1999 til 2001 og forsvarsminister fra 2009 til 2013, vil ikke være med på at de israelske bosetningene er ulovlige og i strid med Genevekonvensjonen, slikFNs sikkerhetsråd har slått fast.

– 80 prosent av bosetterne lever i bosetningsblokker som ikke utgjør mer enn 5 eller 6 prosent av Vestbredden, samt i de jødiske nabolagene i Øst-Jerusalem. Alle disse bosetningene er lovlige og må forbli en del av Israel, sier han.