Illustrasjonsfoto: Wilfredo Lee / AP / NTB

Israelske medier krever slutt på angrep på journalister

Store israelske medier krever at Facebook og Twitter stanser poster som oppildner til angrep på journalister etter en rekke angrep og dødstrusler nylig.

I et brev til de to gigantene fra 14 aviser, nettsider og TV- og radiokanaler heter det at journalister er blitt mål for på poster i sosiale medier som utsetter dem for livsfare.

Under uroen den siste tiden har folk angrepet journalister som dekket opptøyer i israelske byer, og mediefolk som dekket krigen i Gaza, er blitt utsatt for skjellsord og dødstrusler i sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har vært utallige tweets som oppmuntrer til å skade israelske journalister fysisk eller kalle dem forrædere på en slik måte at det oppildner til eller rettferdiggjør voldshandlinger mot dem, skriver de.

Journalistenes fagforbund i Israel kan dokumentere minst 14 tilfeller av verbale og fysiske angrep på journalister som politi, tjenestemenn og vanlige publikummere sto for siden Gazakrigen startet. Minst to personer er siktet for å ha angrepet TV-reportere i Tel Aviv.

Veteranreporteren Rina Matsliah i Channel 12 sier at pressekritikk er nødvendig, men at det som nå skjer, ikke er kritikk, men drapsforsøk. Kanalen har hyret inn livvakter for å beskytte henne og andre journalister etter at de fikk trusler.

Tidligere denne måneden vokste en Telegram-kanal med emblemet til en jødisk-nasjonalistisk gruppe fra noen få hundre til 6.000 på et par dager. Den ble brukt til å mobilisere ekstremistiske jøder til steder som Bat Yam for å slåss med palestinske israelere.

Reporterer uten grenser sa i en rapport i 2020 at journalister i Israel jevnlig blir utsatt for åpent fiendskap fra politikere.

Statsminister Benjamin Netanyahu beskylder åpent pressen for å drive heksejakt mot ham, og gjør lite for å stanse sine tilhengeres trakassering og trusler mot mediefolk.