Israelsk opposisjonsleder vil ha samlingsregjering
Den israelske opposisjonslederen Yair Lapid oppfordrer til å danne en samlingsregjering siden statsminister Benjamin Netanyahu ikke har greid å danne regjering.
Yesh Atid-leder Yair Lapid vil ha en israelsk samlingsregjering etter hvert som det viser seg at Benjamin Netanyahu ikke greier å stable en regjering på beina. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB
Yesh Atid-leder Yair Lapid vil
...
Yesh Atid-leder Yair Lapid vil ha en israelsk samlingsregjering etter hvert som det viser seg at Benjamin Netanyahu ikke greier å stable en regjering på beina. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB
Del

Netanyahus parti vant 30 mandater ved valget 23. mars og ble dermed igjen største parti. Siden har han jobbet for å samle nok partier til å få flertall og danne en ny koalisjonsregjering.

Men etter hvert som det ikke har vært synlig framgang, har Lapid, som leder sentrumspartiet Yesh Atid, oppfordret andre partier til å gå sammen om en regjering som «kunne gjenopprette tilliten mellom folket og deres ledere».

– Ikke en høyreregjering, ikke en venstreregjering, men en israelsk samlingsregjering, sier han og legger til at det viktigste er å unngå nok et valg.

Israel har hatt fire valg siden 2019. Hver gang blir Netanyahus parti det største, men han har ikke greid å danne en stabil regjering.

Lapids forslag om en regjering bestående av tre høyrepartier, to sentrumspartier og to venstrepartier vil heller ikke få flertall. Den ville mangle tre mandater.

Netanyahu trenger de sju mandatene til Yamina-partiet til hans tidligere allierte Naftali Bennett, i tillegg til ultraortodokse partier og ytre høyrepartiet Religiøs sionisme, for å få flertall.

I tillegg måtte han ha støtte fra det islamistiske partiet Raam, hvis leder Mansour Abbas ikke har utelukket at han kunne gi Netanyahu støtte.

Men i så fall ville Netanyahu miste støtten til Religiøs sionisme, som er fullstendig imot å gå i regjering med Raam.

israel-regjering,utenriks,nyheter,politikk,midtøsten,Israel - Palestina