Israels statsminister Benjamin Netanyahu ønsker ikke å samarbeide med etterforskningen til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Foto: Abir Sultan / Pool / AP / NTB

Israel vil ikke samarbeide med straffedomstol

Regjeringen i Israel vil ikke samarbeide med Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som skal etterforske mulige krigsforbrytelser i de palestinske områdene.

I en uttalelse sier regjeringen at den vil informere Haag-domstolen om at den ikke har myndighet til å starte etterforskning av Israel.

De palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden har på sin side gjort det klart at de vil samarbeide med domstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Påtaleansvarlig Fatou Bensouda ved ICC kunngjorde etterforskningen i begynnelsen av mars. Hovedfokuset vil være Gaza-konflikten i 2014, men domstolen ønsker også å undersøke dødsfall blant palestinske demonstranter fra 2018 og framover.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu svarte med å anklage den internasjonale domstolen for jødehat. Han har flere ganger nektet for at Israel har stått bak krigsforbrytelser.

ICC har allerede gjennomført en fem år lang foreløpig gransking av situasjonen i de palestinske områdene. Bensouda mener det er grunn til å anta at både den israelske hæren, islamistbevegelsen Hamas og andre væpnede palestinske grupper har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser.

Les også
Biden fjerner Trumps ICC-sanksjoner
Les også
Kilder: Israel kansellerte reisetillatelsen til palestinernes utenriksminister