Israel vil ikke samarbeide med straffedomstol
Regjeringen i Israel vil ikke samarbeide med Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som skal etterforske mulige krigsforbrytelser i de palestinske områdene.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu ønsker ikke å samarbeide med etterforskningen til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Foto: Abir Sultan / Pool / AP / NTB
Israels statsminister Benjamin
...
Israels statsminister Benjamin Netanyahu ønsker ikke å samarbeide med etterforskningen til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Foto: Abir Sultan / Pool / AP / NTB
Del

I en uttalelse sier regjeringen at den vil informere Haag-domstolen om at den ikke har myndighet til å starte etterforskning av Israel.

De palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden har på sin side gjort det klart at de vil samarbeide med domstolen.

Påtaleansvarlig Fatou Bensouda ved ICC kunngjorde etterforskningen i begynnelsen av mars. Hovedfokuset vil være Gaza-konflikten i 2014, men domstolen ønsker også å undersøke dødsfall blant palestinske demonstranter fra 2018 og framover.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu svarte med å anklage den internasjonale domstolen for jødehat. Han har flere ganger nektet for at Israel har stått bak krigsforbrytelser.

ICC har allerede gjennomført en fem år lang foreløpig gransking av situasjonen i de palestinske områdene. Bensouda mener det er grunn til å anta at både den israelske hæren, islamistbevegelsen Hamas og andre væpnede palestinske grupper har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser.

israel-icc,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,krigsforbrytelser,midtøsten,Israel - Palestina,global,israel,benjamin netanyahu,fatou bensouda,gaza,icc,den internasjonale straffedomstolen,hamas