Israels vaksineprogram kan redde gjenvalg for Netanyahu
Statsminister Benjamin Netanyahu håper på gjenvalg, men sliter med korrupsjonsanklager og tap av støttespilleren Donald Trump. Israels vaksinesuksess kan redde ham.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) og helseminister Yuli Edelstein (bak i midten) står sammen med personen som markerte at 5 millioner mennesker var blitt vaksinert mot covid-19. Det vellykkede vaksineprosjektet i Israel kan komme til å sikre Netanyahus gjenvalg 23. mars. Foto: Miriam Alster AP / NTB
Israels statsminister Benjamin
...
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) og helseminister Yuli Edelstein (bak i midten) står sammen med personen som markerte at 5 millioner mennesker var blitt vaksinert mot covid-19. Det vellykkede vaksineprosjektet i Israel kan komme til å sikre Netanyahus gjenvalg 23. mars. Foto: Miriam Alster AP / NTB
Del

Meningsmålingene foran valget i Israel 23. mars gjør trolig statsminister Benjamin Netanyahu nervøs.

Netanyahus høyreparti Likud ligger an til å få 29 mandater. Det er et markant fall fra de 36 mandatene partiet fikk ved valget i fjor.

Likud kan kanskje likevel forbli det største partiet i den 120 seters store nasjonalforsamlingen, men spørsmålet er da om det blir mulig å danne en levedyktig regjeringskoalisjon.

Evig politisk liv?

Netanyahu kan se ut til å ha evig politisk liv. Han har sittet 12 år ved makten og har overlevd den ene politiske og personlige krisen og skandalen etter den andre. Han går nå for enda et gjenvalg, det fjerde valget på mindre enn to år.

Statsministeren har en korrupsjonssak hengende over seg. Netanyahu er den første israelske statsministeren som blir stilt for retten mens han ennå sitter som regjeringsleder. Han er tiltalt for å ha tatt imot overdådige gaver og for å ha gitt mediemoguler fordeler i bytte mot positiv omtale.

Det neste rettsmøtet i korrupsjonssaken mot ham skal avholdes 5. april. Da er turen kommet til vitneforklaringer. Men selve rettssaken er altså utsatt til etter valget.

Vaksinene er et sterkt kort

Netanyahu satser nå hardt på at landets vellykkede koronavaksinering skal gi ham oppslutning. Israel sikret seg tidlig millioner av vaksinedoser og kunne derfor starte vaksinering allerede 19. desember.

Over halvparten av landets 9,3 millioner innbyggere er nå vaksinert, noe som gjør Israel til verdensledende.

Men spørsmålet er om vaksinesuksessen er nok.

Uten Trump-støtte

En stor forskjell fra de siste valgene er at Netanyahu må kjempe for gjenvalg uten sin amerikanske nøkkelallierte Donald Trump.

USAs tidligere president var en solid støttespiller for Netanyahus tøffe politikk. Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad og velsignet bosetninger på Vestbredden, beslutninger som var høyst kontroversielle internasjonalt. Trump sørget også for at flere arabiske nasjoner normaliserte båndene med Israel.

Under forrige valgkamp brukte Netanyahu vennskapet med Trump for alt det var verdt. Han brukte til og med bildet av Trump på sine egne valgplakater.

Statsviter Tamar Hermann ved Open University of Israel sier at Netanyahu skrøt av sin innflytelse i USA.

«Når jeg vil, banker jeg på døren til Det hvite hus – og da åpner Det hvite hus døren», uttalte Netanyahu til sine tilhengere, forteller Hermann.

Biden endrer virkeligheten

USAs nåværende president Joe Biden representerer en helt annen politisk virkelighet for Netanyahu.

– I dette valget er tilstedeværelsen til den amerikanske administrasjonen minimal, sier Hermann.

Netanyahu og Biden har begge bekreftet at de har et langt og hjertelig forhold.

Og Biden har uttalt at han ikke vil gjøre om på flere av Trumps avgjørelser som var populære i Israel.

Han har ikke til hensikt å flytte den amerikanske ambassaden tilbake til Tel Aviv, og hans administrasjon støtter Trump-inngåtte og Israel-vennlige avtaler med De forente arabiske emirater, Bahrain og Marokko.

På kollisjonskurs

Men Netanyahu og Biden er på åpenbar politisk kollisjonskurs i flere politiske spørsmål, ikke minst angående Iran.

Biden har sagt han ønsker å gjenoppta atomavtalen med Iran fra 2015, en avtale som Netanyahu avskyr og som Trump skrotet i 2018.

Det er også kjent at Biden er kritisk til utvidelser av jødiske bosetninger på Vestbredden.

– Det er ingen kjærlighet til Netanyahu i den nye amerikanske administrasjonen, sier Shibley Telhami, ekspert på USAs politikk i Midtøsten og tilknyttet University of Maryland.

Få alternativer

– Problemet for Biden-administrasjonen er at alternativene til Netanyahu er nesten like dårlige.

Flere av Netanyahus tidligere allierte har nemlig sluttet seg til rivaliserende høyrepartier.

Meningsmålingene viser altså at ingen av de nye fraksjonene ligger an til å slå Netanyahus Likud, men de har flyttet israelsk politikk lenger mot høyre.

Biden, som ønsker en tostatsløsning, ligger ideologisk tettere opp mot det israelske sentrumspartiet Yesh Atid, ledet av Yair Lapid. Det ser an til å kunne bli nummer to etter Likud.

Men lite tyder på at Biden vil gi noe støtte til Netanyahus rival.

Biden er opptatt med covid-19

– Biden-administrasjonens oppmerksomhet er andre steder, sier David Makovsky, seniorforsker ved det proisraelske instituttet Near East Policy i Washington.

– Administrasjonen har sin fulle hyre med alle konsekvensene av covid-19, sier han.

– USA kommer til å samarbeide med den som vinner, understreker Dan Shapiro, som var Barack Obamas ambassadør i Israel.

– Men fakta er at Bidens overordnede prioriteringer nå ikke ligger i Midtøsten, sier han.

israel-valg,utenriks,nyheter,politikk,valg,midtøsten,Israel - Palestina,benjamin netanyahu,israel,donald trump,korona,koronavaksine,likud,tamar hermann,joe biden,shibley telhami,yair lapid,yesh atid,david makovsky,dan shapiro,barack obama