Helsepersonell pleier en covid-19-pasient på et sykehus i Ramallah. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB

Palestinerne kan begynne koronavaksineringen om to uker

Om to uker kan koronavaksineringen av palestinere på Vestbredden og Gazastripen begynne, opplyser palestinerenes statsminister Mohammad Shtayyeh.

Under det ukentlige regjeringenmøte mandag sa Shtayyeh at palestinerne kommer til å motta 50.000 doser fra ulike kilder, de fleste via den internasjonale vaksinedistributøren Covax.

Israelske medier har meldt at Israel sendte 2.000 vaksinedoser til Ramallah på Vestbredden mandag, men dette er ikke bekreftet av palestinske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen før meldte en talsvinne for Israels forsvarsminister Benny Gantz at Israel ville overføre 5.000 vaksiner til den palestinske selvstyremyndigheten. De er tiltenkt helsepersonell som står i første linje i behandlingen av koronapasienter.

Enkelte palestinske kritikere har bedt selvstyremyndigheten om ikke å akspetere vaksinene fordi de mener at Israel kun har tatt avgjørelsen på grunn av internasjonalt press.

De siste ukene har både FN og menneskerettsgrupper trappet opp presset for å få landet til å sikre at vaksiner også blir tilgjengelige på Vestbredden og Gazastripen, der det bor rundt 4,8 millioner palestinere.

Myndighetene i Israel har vist til Oslo-avtalene fra 1990-tallet og sagt at det i henhold til avtalene er de palestinske selvstyremyndighetene som har ansvaret for vaksinering av palestinere.

Det blir nå registrert rundt 200 koronatilfeller på Vestbredden hver dag, noe som er en liten nedgang fra tidligere tall. Til sammen er det oppdaget 40 tilfeller av det nye muterte viruset.

Les også
Israel skal ned i søla. Alltid. Uansett
Les også
Israel sender koronavaksine til palestinerne
Les også
– Erna burde takke for Israels korona-innsats