Rabbiner Shaul Nekrich (til høyre) holder den historiske torarullen fra Sulzbach, datert i 1792 og nylig restaurert etter å ha blitt funnet på nytt i 2013, i en seremoni i Riksdagsbygningen i Berlin onsdag. Foto: Odd Andersen / pool via AP / NTB

Israels president oppfordrer til global kamp mot antisemittisme

Israels president Reuven Rivlin markerte Den internasjonale holocaustdagen med en oppfordring om global kamp mot antisemittisme.

– På samme måte som i kampen mot koronaviruset, må alle land samarbeide for å bekjempe antisemittismens og det radikale hatets virus, sa Rivlin under onsdagens markering, som fant sted digitalt i regi av holocaust-minnesenteret Yad Vashem i Jerusalem.

I denne kampen må alle tilgjengelig verktøy, som forskning, utdanning og håndhevelse av lovverk, tas i bruk, uttalte Rivlin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han viste til at antisemittisme og holocaust-fornektelse er blitt mer utbredt, delvis takket være spredning av antisemittiske konspirasjonsteorier knyttet til koronapandemien.

Den internasjonale holocaustdagen markeres 27. januar, datoen da styrker fra den sovjetiske Røde armé i 1945 frigjorde rundt 7.000 fanger i konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau i det tyskokkuperte Polen.

Barns lidelse

I minnemarkeringen i Polen onsdag sto skjebnen for barn som ble drept, sperret inne og født i Auschwitz-Birkenau, i sentrum.

– På samme måte som at man ikke kan få ofrene tilbake i live, kan man ikke gi overlevende tilbake deres tapte barndom, sa Auschwitz-museets leder Piotr Cywinski.

Også markeringen i Polen ble holdt digitalt. Cywinski oppfordret de som fulgte nettsendingen, om å bidra til å fjerne lidelsen som også barn i dag lever med.

– Også i dag blir barn drept, solgt, brukt som slaver, de går rundt sultne, forlatte og alene, sa Cywinski.

Forpliktet til å bevare sannheten

– Samtidig bryr vi oss mer om at vi selv har det komfortabelt i vår egen verden, enn å skape en bedre verden for barn og for framtiden. Det er vår likegyldighet som frambringer flesteparten av ofrene, og blant dem er barna de svakeste, de mest tillitstro og de mest uskyldige, sa han.

Polens president Andrzej Duda la i sin tale vekt på Polens spesielle forpliktelse til å bevare det han kalte bevis på historiens verste grusomhet mot menneskeheten. Sannheten og minnet om holocaust vil bestå for alltid, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tysklands statsminister Angela Merkel sa i en videotale at det er Tysklands evigvarige ansvar å minnes ofrene for holocaust.

Rundt 6 millioner jøder ble drept i nazistenes utryddelseskampanje.