Den israelske bosetningen Givat HaMatos i Øst-Jerusalem i november 2020. Regjeringen til Israels statsminister Benjamin Netanyahu godkjente søndag nesten 800 nye boliger på Vestbredden. Arkivfoto: Mahmoud Illean / AP / NTB

Israel vil bygge nesten 800 nye boliger på Vestbredden

Israelske myndigheter har godkjent byggingen av 780 nye boliger i bosetninger på Vestbredden, opplyser gruppen Peace Now.

– Ikke bare vil bosetningsaktiviteten undergrave muligheten for en langsiktig løsning på konflikten med palestinere, men på kort sikt setter den også Israel på kollisjonskurs med USAs påtroppende president Joe Biden, sa organisasjonen Peace Now i en kunngjøring.

Biden er ventet å gi mindre støtte til Israel enn avtroppende president Donald Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

COGAT, som har ansvaret for det israelske forsvarets aktiviteter i de palestinske områdene, bekrefter byggeplanene søndag.

Utposter

De nye boligene skal i hovedsak bygges langt inne på Vestbredden, ifølge Peace Now.

200 skal bygges ved uautoriserte utposter som israelske myndigheter har gått med på å gjøre lovlige.

Organisasjonen sier at Israel har trappet kraftig opp byggingen av bosetninger i løpet av årene Donald Trump har vært president i USA. I fjor godkjente israelske myndigheter byggingen av over 12.000 bosetningsboliger.

Fordømmes

– Valget til Israels regjering undergraver ethvert forsøk fra USAs påtroppende president Joe Biden om å få en ny start på fredsprosessen, sa talsperson for palestinernes president Mahmoud Abbas.

Israels byggeplaner fordømmes også av Jordan og EU.

– Avgjørelsen er i strid med folkeretten og undergraver muligheten for en reell tostatsløsning, sa EU-talsperson Peter Stano.