En israelsk soldat avbildet ved grensen mellom Israel og Libanon, i nærheten av Rosh Haniqra nord i Israel. Foto: Sebastian Scheiner, AP/NTB

Libanon varsler samtaler med Israel om grensedragning

Libanon og Israel skal holde indirekte samtaler om grenser til lands og til havs, opplyser presidenten i den libanesiske nasjonalforsamlingen, Nabih Berri.

Samtalene skjer i FN-regi og skal ifølge Berri holdes i hovedkvarteret for FNs fredsbevarende styrke i byen Naqoura i det sørlige Libanon. USA skal være tilrettelegger.

USAs utenriksminister Mike Pompeo håper at samtalene kan bidra til «større stabilitet, sikkerhet og fremgang for libanesere og israelere».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israel har invadert Libanon flere ganger, og okkuperte i 18 år den sørlige delen av landet.

Okkupasjonen tok slutt for 20 år siden, men de to landene har aldri undertegnet noen fredsavtale og 10.000 FN-soldater patruljerer fortsatt landegrensa mellom dem.

Olje og gass

Begge land gjør krav på olje- og gassressurser i Middelhavet, men har i årevis kranglet om hvor grensa mellom israelsk og libanesisk kontinentalsokkel skal trekkes.

Israel har alt startet utvinning, og på libanesisk side er det franske oljeselskapet Total på plass. Grensestriden har imidlertid gjort at både de og andre utenlandske selskap nøler med å engasjere seg.

Grønt lys til leting

Havområdet de to landene strides om, er på rundt 860 kvadratkilometer. I juni i år ga israelske myndigheter grønt lys til leteboring i det som kalles blokk 72, til kraftige protester fra Libanon.

Libanons president Michel Aoun kalte den israelske beslutningen «ekstremt farlig».

At det er Israels energiminister Yuval Steinitz som skal lede den israelske forhandlingsdelegasjonen, kommer ikke som noen overraskelse.

– Målet er å få en slutt på striden om grensen til havs, slik at naturressurser kan utvinnes til beste for alle, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hizbollah

Fra libanesisk side er det hæren som skal delta i forhandlingene, i nært samarbeid med landets president og kommende regjering, opplyser Berri.

– Jeg har i ti år bedt FN om å demarkere havgrensen, sa han under en pressekonferanse torsdag.

Berri regnes som en nær alliert av Hizbollah-bevegelsen, som er representert både i nasjonalforsamlingen og regjeringen i landet, og som gjentatte ganger har ligget i strid med Israel.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu anklaget senest denne uka Hizbollah for å skjule våpenfabrikker og våpenlagre i Beirut. Bevegelsens leder Hassan Nasrallah avviste dette og kalte det «et nytt forsøk på å få det libanesiske folk til å vende seg mot Hizbollah».