Lederen for FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA, Philippe Lazzarini, sier de kan tvinges til å innstille en del av støtten til de palestinske flyktningene. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB scanpix

Organisasjon for palestinske flyktninger innstiller tjenester på grunn av økonomisk krise

Økonomiske problemer kan tvinge FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) til å stanse noen av tjenestene de yter til over 5 millioner palestinere.

I et intervju onsdag sa UNRWA-leder Philippe Lazzarini at koronapandemien, den økonomiske kollapsen i Libanon og et enormt budsjettunderskudd sammen bidrar til å skape håpløse forhold for de palestinske flyktningene.

Krisen i UNRWA ble utløst da USA kuttet all finansiering av organisasjonen i 2018. USA har lenge vært UNRWAs største bidragsyter, med 360 millioner dollar i 2017, men bare 60 millioner i 2018 og ingenting i fjor eller i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

USAs president Donald Trump sa i januar 2018 at palestinerne måtte returnere til forhandlingsbordet om de skulle gjøre seg håp om støtte fra USA. Siden har han lagt fram en fredsplan som sterkt favoriserer Israel, og som palestinerne har avvist.

UNRWA ble stiftet for å gi bistand til 700.000 palestinere som flyktet eller ble fordrevet fra sine hjem da Israel ble etablert i 1948. Organisasjonen bidrar nå med skoler, helsetjenester, mat og andre tjenester til 5,8 millioner flyktninger og deres etterkommere på Vestbredden, Gaza, Jordan, Syria og Libanon.

Lazzarini sier at støtte til UNRWA er den beste investering i stabilitet i regionen der situasjonen er ekstremt uforutsigbar og ustabil.