Israel og Bahrain normaliserer forholdet
Bahrain har inngått en avtale med Israel om å normalisere forholdet og opprette diplomatiske forbindelser, opplyser USA og de to landene.
President Donald Trump taler i Det hvite hus fredag 11. september. Foto: Andrew Harnik, AP/NTB scanpix
President Donald Trump taler i
...
President Donald Trump taler i Det hvite hus fredag 11. september. Foto: Andrew Harnik, AP/NTB scanpix
Del

– Dette er et historisk gjennombrudd i fredsprosessen i Midtøsten, skriver de tre landene i en felles uttalelse fredag.

Øystaten er dermed den fjerde arabiske staten som har normalisert forholdet til Israel.

– Det å åpne direkte dialog og bånd mellom disse to dynamiske samfunnene og utviklede økonomiene vil fortsette den positive omveltningen i Midtøsten og øke stabiliteten, sikkerheten og velstanden i regionen, heter det videre i uttalelsen.

– Oppløftende beskjed

– Dette sender en oppløftende beskjed til Israels folk om at en rettferdig og omfattende fred med det palestinske folket er den beste veien, skriver Khalid al-Khalifa, Bahrains tidligere utenriksminister og nåværende rådgiver for kongen, på Twitter.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu betegner avtalen med Bahrain som begynnelsen på en «ny æra med fred» i regionene.

I august ble Israel og De forente arabiske emirater enige om å normalisere forholdet seg imellom. Før det var Egypt og Jordan de eneste arabiske landene som hadde diplomatiske bånd til Israel

Fordømmer

Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) kaller i en uttalelse avtalen for et forræderi mot palestinernes sak. Hamas fordømmer også avtalen.

USAs president Donald Trump betegner dagen som «historisk» i en uttalelse i Det hvite hus.

Han sa også at «gode ting» kan komme til å skje med palestinerne, men oppga ingen detaljer.

israel-Bahrain-avtale,utenriks,nyheter,politikk,midtøsten,Israel - Palestina,bahrain,nord-amerika,usa,emiratene,donald trump,israel,hamas,benjamin netanyahu,khalid al khalifa