Mødre følger barna sine til en av UNRWAs skoler på Gazastripen etter at skolene åpnet lørdag. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix

Gaza slapp unna korona og åpner skolene

Hundretusener av skoleelever gikk lørdag tilbake på skolen på Gazastripen etter fem måneders nedstengning. Gaza har nesten helt unnsluppet koronapandemien.

Det er ikke registrert ett eneste tilfelle av koronasmitte som kan spores tilbake til de 2 millioner innbyggerne i den isolerte palestinske landstripen som har vært avsperret av Israel og Egypt siden Hamas tok makten i 2007.

På grunn av områdets skjøre helsesystem innførte Hamas-myndighetene strenge restriksjoner for å hindre et utbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De har selv stengt grensene mot koronaherjede Israel og Egypt for alle unntatt enkeltpersoner med humanitære behov og internasjonale hjelpegrupper. Alle som kommer inn i territoriet, blir satt i obligatorisk karantene i egne karantenesentre.

Til sammen har 78 personer testet positivt for koronaviruset, samtlige i karantenesentrene. Én kvinne med underliggende sykdom er død.

Med pandemien under kontroll kan myndighetene og FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA gjenåpne skolene for 285.000 elever i FN-skoler og 277.000 i offentlige skoler.

I første omgang tar elevene opp undervisningen som ble avbrutt i vår. Det blir bare fire skoledager i uka, friminutter er avlyst og kantinene er stengt. I september håper myndighetene på en mer normal skolegang.