Her sitter en palestinsk mann foran israelske soldater under en demonstrasjon i Salfit på Vestbredden i forrige måned. Foto: AP / NTB scanpix

Palestinerne åpner for demilitarisert stat

Palestinerne legger nå fram sin egen fredsplan og foreslår at det opprettes en demilitarisert stat på Gazastripen og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Det palestinske forslaget er et svar på fredsplanen USAs president Donald Trump la fram i januar. Trumps plan gir blant annet Israel anledning til å annektere bosetningene på Vestbredden.

Palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh la tirsdag fram et forslag til fredsplan, som åpner for etablering av en demilitarisert palestinsk stat på Gazastripen og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Foto: AP / NTB scanpix

Bytte av landområder

Planen åpner ifølge ham for å bytte mindre landområder med Israel. Dersom Israel vil beholde bosetningene de har etablert, må de overlate israelske områder på samme størrelse og til samme verdi til en framtidig palestinsk stat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Palestinerne går med på at staten blir demilitarisert, men det er uklart om de også krever kontroll over grensene til naboland.

Den palestinske planen er ifølge Shtayyeh nå overlatt til den såkalte midtøstenkvartetten som består av FN, EU, USA og Russland.

Varsler annektering

Israelske myndigheter har ikke kommentert planen, men statsminister Benjamin Netanyahu har varslet at bosetningene og den frodige Jordandalen på Vestbredden vil bli annektert. Den prosessen starter ifølge Netanyahu alt 1. juli.

Shtayyeh kaller trusselen om annektering for «en eksistensiell trussel» som vil knuse palestinernes håp om en egen stat.