Demonstranter tente på bildekk ved Beit El-sjekkpunktet nær Ramallah på Vestbredden i går. Foto: Majdi Mohammed, AP Photo

Israel besvarte raketter fra Gaza med bombing fra luften

Det israelske luftforsvaret bombet onsdag kveld mål inne på Gazastripen som svar på at raketter var blitt avfyrt etter protester mot USAs nye Midtøsten-plan.

Den israelske hæren kunngjorde onsdag at den sender forsterkninger til Vestbredden og nær Gazastripen, der rasende palestinere protesterer mot USAs nye Midtøsten-plan.

Både på Vestbredden og Gazastripen var det onsdag protester mot planen. Onsdag kveld meldte også den israelske hæren om skyting av raketter fra Gazastripen mot Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som svar på dette bombet det israelske luftvåpenet flere mål inne på Gazastripen, opplyste det israelske forsvaret sent onsdag kveld.

Sender flere soldater

Den omstridte planen ble tirsdag lansert av president Donald Trump på en pressekonferanse han holdt sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Som følge av den pågående vurderingen av situasjonen er det besluttet å forsterke avdelingene i Judea og Samaria samt Gaza med flere kampstyrker, opplyser hæren.

I uttalelsen har hæren valgt å bruke den bibelske betegnelsen for Vestbredden.

Sammenstøt

Flere steder på Vestbredden var det i løpet av dagen sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske soldater, og det er ventet flere protester de neste dagene.

Trumps forslag oppfattes som et knefall for mange av kravene som Israels høyreregjering har gått inn for. Den åpner for at Israel annekterer viktige deler av Vestbredden, og den gir også Israel kontroll over Jerusalem, som ifølge Trump er «Israels udelelige hovedstad». Samtidig blir det foreslått at en hovedstad i et framtidig Palestina kan ligge ca. 5 kilometer øst for Jerusalem.

Bitterhet i Libanon

Også i Libanon var det onsdag kraftige protester. I landets palestinske flyktningleirer haglet skjellsordene mot Trumps plan som palestinerne mener fratar dem alle rettigheter.

– Trumps ord betyr ingenting for oss. Dette er ikke hans land, og det er ikke opp til ham å kjøpslå eller selge eller gi det til noen andre, sier Sawsan Warde, en palestinsk kvinne som bor i en av flyktningleirene i Beirut.