Israels president ber Netanyahu prøve å danne ny regjering
Den israelske presidenten Reuven Rivlin har bedt statsminister Benjamin Netanyahu forsøke å danne ny regjering.
FIKK OPPDRAGET: Etter at forsøk på å danne en samlingsregjering strandet, ga president Reuven Rivlin oppdraget med å forsøke å danne regjering til Benjamin Netanyahu (tv). Sebastian Scheiner, AP Photo / NTB scanpix
FIKK OPPDRAGET: Etter at forsø
...
FIKK OPPDRAGET: Etter at forsøk på å danne en samlingsregjering strandet, ga president Reuven Rivlin oppdraget med å forsøke å danne regjering til Benjamin Netanyahu (tv). Sebastian Scheiner, AP Photo / NTB scanpix
Del

Det opplyste Rivlins kontor onsdag, etter at presidenten hadde sittet i møte med Netanyahu og hans hovedrival Benny Gantz.

Beslutningen betyr at Rivlin mener det er Netanyahu som har best sjanser til å klare å danne en ny koalisjonsregjering. Han har nå i første omgang 28 dager på seg til å få en ny regjering på plass.

Etter å ha akseptert presidentens forespørsel om regjeringsdannelse gjentok Netanyahu overfor journalister sitt ønske om at Gantz blir med i en regjering, men han ble raskt avvist igjen.

Resultatet av valget i Israel tidligere denne måneden gjør imidlertid at forhandlingene trolig vil bli vanskelige. Rivlin hadde et første møte med Netanyahu og Gantz tidligere denne uka og oppfordret dem da til å danne en samlingsregjering.

De innledende regjeringssamtalene stanset opp som følge av uenighet om hvem som skal lede den nye regjeringen. – Verken Netanyahu eller Gantz klarte å oppnå støtte fra et flertall av representantene i Knesset, sier Rivlin til The Times of Israel.

Han valgte derfor å gi oppdraget til Netanyahu som ble nominert av 55 av 120 representanter. Gantz ble nominert av 54 representanter, men ti av disse (fra arabiske partier) ønsker ikke å sitte i en regjering.

Rivlin fikk tidligere i dag overlevert det endelige valgresultatet. Det viste at Netanyahus Likudparti fikk et ekstra mandat, mens samarbeidspartner Det forente torapartiet mistet et av sine. Forholdet mellom blokkene ble imidlertid uforandret.

Ifølge loven kunne Rivlin ventet opp til en uke til før han ga en av kandidatene oppdraget om å danne regjering, men han valgte å gi det til Netanyahu allerede i dag. Dersom netanyahgu etter 28 dager ikke har klart å danne en regjering, gir presidenten oppdraget til en annen Knesset-representant, sannsynligvis Gantz.

Dersom heller ikke han skulle klare å danne regjering, blir det nok et nyvalg, sannsynligvis i februar eller mars.

israel,benjamin netanyahu,kenneth fjell rasmussen,israel-korrespondenten