En FN-soldat i et vakttårn ved delelinjen mellom Syria og den Israelsk-okkuperte delen av Golanhøydene i 2013. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix

Trump har anerkjent Golanhøydene som del av Israel

USAs president Donald Trump har offisielt anerkjent Golanhøydene som en del av Israel.

En erklæring om USAs anerkjennelse ble undertegnet av Trump mandag, i forbindelse med at han møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus.

Trump varslet tidligere denne måneden at USAs syn på Golanhøydene ville bli endret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Etter 52 år er det på høy tid at USA fullt ut anerkjenner Israels suverenitet over Golanhøydene, som er av kritisk strategisk og sikkerhetsmessig viktighet for staten Israel og stabiliteten i regionen, skrev presidenten på Twitter.

Tidligere har FNs sikkerhetsråd, med støtte fra USA, slått fast at Golanhøydene er ulovlig okkupert og annektert.

Golanhøydene er et 1.200 kvadratkilometer stort høydedrag sørvest i Syria, men store deler av området ble okkupert av Israel i 1967. Israel har etablert rundt 30 bosetninger i det okkuperte området.

Syria reagerer

Golanhøydene er et 1.800 kvadratkilometer stort høydedrag i grenseområdet mellom Israel og Syria, og Israel tok kontrollen over 1.200 kvm. av området i 1967. Israel har etablert rundt 30 bosetninger i området.

Regimet i Syria reagerer sterkt på Trumps beslutning om å godta at området kontrolleres av Israel.

– Det er et åpenbart angrep på Syrias suverenitet og territoriale integritet, sier en kilde i det syriske utenriksdepartementet i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået SANA.

Samtidig har Russland i kjølvannet av USAs anerkjennelse advart mot en ny bølge av uroligheter i Midtøsten.

Saudi-Arabia fordømmer beslutningen

Saudi-Arabia fordømmer også USAs anerkjennelse av Golanhøydene som israelsk territorium.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Saudi-Arabia gir uttrykk for hard avvising og fordømmelse av den amerikanske administrasjonens erklæring om at den anerkjenner Israels herredømme over de okkuperte syriske Golanhøydene, heter det i en uttalelse gjengitt av Saudi-Arabias statlige nyhetsbyrå.