Palestinsk helsepersonell tar seg av en skadd person sammen med demonstranter under nye, voldsomme opptøyer på Gazastripen fredag 8. februar. Foto: Adel Hana, AP/NTB scanpix

Tenåringer drept i nye Gaza-demonstrasjoner

To tenåringer på 14 og 18 år er skutt og drept av israelske soldater under nye, voldsomme demonstrasjoner på Gazastripen, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Minst 17 andre palestinere er ifølge helsedepartementet skutt og såret under fredagens demonstrasjoner, som pågikk flere steder langs det tungt bevoktede gjerdet mellom Gazastripen og Israel.

14 år gamle Hassan Shalabi ble drept av et skudd i brystet øst for Khan Younis mens 18 år gamle Hamza Ishtawi ble drept øst for Gaza by, opplyser departementet. Ishtiwi ble skutt i halsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er den 46. fredagen på rad at palestinere demonstrerer på Gazastripen med krav om å få returnere til landområdene hvor staten Israel ble opprettet i 1948.

Fredag var demonstrantene samlet på fem ulike steder langs gjerdet. Mange av dem kastet stein mot de israelske soldatene som er stasjonert på den andre siden av barrieren. De svarte med tåregass og skarpe skudd.

Den israelske hæren sier 6.700 personer deltok i opptøyer og demonstrasjoner, og at noen kastet eksplosive gjenstander og granater som landet på Gaza-siden av gjerdet.

Israelske myndigheter fastholder at maktbruken har vært nødvendig for å hindre demonstrantene fra å ta seg over grensa og gjennomføre voldelige aksjoner inne i Israel.

Ifølge en FN-rapport er 295 palestinere drept og rundt 6.000 skutt og såret siden demonstrasjonene begynte i mars i fjor, skriver den israelske avisaHaaretz. Rapporten ble publisert i januar og er bekreftet av israelske sikkerhetskilder.

To israelske soldater er drept i samme periode.