Palestinere foran hovedkvarteret til observatørstyrken TIPH i Hebron fredag, etter at observatørenes arbeid var avsluttet. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix

Tyrkia fordømmer Israels utkastelse av norskledede observatører

Regjeringen i Tyrkia fordømmer Israels beslutning om å kaste ut de norskledede observatørene i Hebron. Norge har beklaget avgjørelsen.

– Vi fordømmer sterkt Israels ensidige opphevelse av mandatet til Temporary International Presence in Hebron (TIPH), het det i en uttalelse fra det tyrkiske utenriksdepartementet fredag kveld.

Departementet «forventer» at Israels beslutning blir omgjort og avviser påstander om at observatørstyrken TIPH har jobbet mot Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

TIPH har hatt norsk ledelse og i tillegg medlemmer fra Sverige, Italia, Sveits og Tyrkia. Fredag avsluttet observatørene sitt arbeid i byen Hebron på Vestbredden.

– Opererer imot oss

At Israel ville ha observatørene ut av Hebron, ble bekreftet bare noen dager før de måtte legge ned arbeidet.

– Vi kommer ikke til å tillate tilstedeværelsen til en internasjonal styrke som opererer imot oss, sa statsminister Benjamin Netanyahu i en uttalelse mandag.

Han gjorde det klart at Israel ikke ville forlenge mandatet til observatørstyrken som har vært i Hebron i over 20 år.

TIPH har tidligere fått negativ oppmerksomhet i israelske medier blant annet etter en episode hvor en sveitsisk observatør skal ha slått en gutt fra en israelsk bosetterfamilie i Hebron.

– Forventer tydelig protest

Regjeringen til Erna Solberg (H) har beklaget Israels beslutning, men samtidig gjort det klart at Norge må forholde seg til at Israel ikke lenger ser behov for styrken.

Opposisjonen på Stortinget har etterlyst en sterkere reaksjon fra regjeringens side.

– Det har så langt kommet en forsiktig protest fra utenriksministeren, men jeg forventer en tydelig protest, sa Aps utenrikspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt til NTB denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er et usedvanlig dårlig tidspunkt for en norsk regjering å fremme ukritisk favorisering av et Israel på feil kurs, la hun til.

I Granavolden-plattformen, som ble framforhandlet før KrF gikk inn i regjeringen, tas det til orde for styrket handel og kulturutveksling mellom Norge og Israel.