PÅ PATRULJE: Hundrevis av internasjonale observatører har siden 1994 vært stasjonert i Hebron. Her er to av dem på patrulje i en av byens mange trange gater. Foto: Dagen-arkiv

Observatører kastes ut av Hebron

Israel fornyer ikke mandatet til den norskledede TIPH-styrken som har vært i Hebron i over 20 år, opplyser statsminister Benjamin Netanyahu.

Israels statsminister kom med opplysningen mandag kveld, uten å si noe om når beslutningen ble tatt, eller når den vil tre i kraft. Men mandatet til observatørene i Hebron fornyes hver sjette måned og utløper i neste omgang 31. januar, melder den israelske avisen Haaretz.

Dersom mandatet ikke fornyes, kan TIPH-sjef Einar H. Aas og de internasjonale observatørene bli tvunget til å forlate Hebron allerede torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Medlemmer

TIPH teller i dag 64 medlemmer fra Norge, Sverige, Italia, Sveits og Tyrkia, og disse landene finansierer også arbeidet. Aas har ledet den ubevæpnede styrken siden september i fjor.

– Vi kjenner til utspillet, men jeg forholder meg til den norske ambassaden i Tel Aviv og det norske Utenriksdepartementet, sa den norske polititoppen fra sitt kontor i TIPH-basen i Hebron sent mandag kveld.

Dagen har vært i kontakt med ambassaden i Tel Aviv, som sier all kommunikasjon omkring saken vil bli organisert av Utenriksdepartementet (UD) i Oslo.

Da Dagen gikk i trykken tirsdag, hadde UD fortsatt ikke uttalt seg, men det ble jobbet på spreng med å komme opp med et svar på Netanyahus utspill og hindre at TIPH må avslutte oppdraget sitt.

– Opererer imot oss

– Vi kommer ikke til å tillate tilstedeværelsen til en internasjonal styrke som opererer imot oss, sa Netanyahu i mandagens uttalelse.

Han siktet til innholdet i en TIPH-rapport som skal dokumentere systematiske overgrep fra israelere mot palestinerne i Hebron.

Haaretz fikk på tampen av fjoråret tilgang til den hemmeligstemplete rapporten, som oppsummerer den internasjonale observatørstyrkens erfaring gjennom de 20 siste årene i byen. Den israelske avisen betegner den som «den grundigste og mest skadelige interne rapporten om Israels handlinger i byen» noensinne.

Kritikk mot TIPH

Netanyahus beslutning kommer også etter at TIPH har fått mye negativ oppmerksomhet i Israel etter to konkrete hendelser i fjor. I det ene tilfellet ble en observatør filmet mens han punkterte dekkene på et kjøretøy som tilhørte en bosetter i Hebron. I den andre hendelsen ble en sveitsisk observatør deportert av Israel, etter at han slo til en jødisk gutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På bakgrunn av dette, innkalte Netanyahu daværende TIPH-leder Einar Johnsen, og kom med en skarp irettesettelse.

Netanyahu har etter disse hendelsene vært under økende press på hjemmebane om å kaste ut TIPH, selv om lignende episoder ikke har funnet sted de siste månedene.

Israelsk politi presenterte imidlertid en rapport forrige uke, der medlemmer av TIPH blir beskyldt for bevisst å skape friksjon mellom jøder og arabere i Hebron, for å «rettferdiggjøre sine høye løninger».

Valgkamp

– Observatørstyrken har lenge vært et hår i suppen til israelerne, sier Professor ved Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, Nils Butenschøn til NRK.

Han er ikke veldig overrasket over at dette utspillet kommer nå, og tror Netanyahu med dette vil sikre seg støtte på høyresiden i den kommende valgkampen.

Også enkelte israelske medier kobler utspillet og den israelske valgkampen. Politikere på høyresiden i Israel var raskt ute og hyllet beslutningen om å ikke fornye TIPH-mandatet.

Palestinas president Mahmoud Abbas ber på sin side verdenssamfunnet presse Israel til å la TIPH bli.

– Den israelske beslutningen skaper økt spenning og kaos i regionen, sier Abbas' talsmann Nabil Abu Rudeineh.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Overtramp

TIPH-observatørene har opp gjennom årene høstet mye kritikk fra alle parter. Israel har anklaget dem for å være palestinavennlige, mens palestinerne har anklaget dem for å være israelvennlige og handlingslammede.

Observatørstyrken har fra første stund vært ledet av nordmenn, de fleste av dem med bakgrunn fra norsk politi. De har ikke mandat til å gripe inn, men gjennom daglige patruljer dokumenterer de overtramp som de observerer

TIPH-styrken

TIPH står for Temporary International Presence in Hebron.

Den ubevæpnede styrken ble opprettet i 1997 og har for tiden 64 observatører.

Styrken, som alltid har hatt norsk leder, kom i stand etter avtale mellom Israel og de palestinske myndighetene.

Mandatet er å observere og rapportere brudd på «Hebronavtalene». Mandatet må fornyes hver sjette måned.